Диабетът става лечим

Диабет

Диабетът скоро ще може да се лекува. Това обявиха британски учени, които откриха какво причинява коварната болест.

Според учени от университета на Манчестър натрупването на плаки от хормона амилин около клетките на задстомашната жлеза пречи на производството на инсулин, пише Дейли телеграф.

Точно този механизъм стои в основата и на двата вида диабет - тип 1 и тип 2.

Инсулинът транспортира захарта от кръвта до мускулите и мастната тъкан, които я употребяват за енергия. Когато има недостиг на инсулин в кръвта, се наблюдава натрупване на нежелано високо ниво глюкоза, а това не се отразява добре на бъбреците, сърцето, очите и нервите.

Учените се надяват, че новото им откритие ще им помогне в разработването на нови лекарства, с които да се предотвратява натрупване на амилин или да се разрушават формиралите се вече токсични обвивки.

Изследователите предполагат, че до две години ще са готови с няколко нови лекарства, след което ще започнат да ги тестват.

Здравословно Хранене

Медиците обаче все пак съветват хората да не се успокояват с мисълта, че скоро ще бъде измислено лекарство срещу диабета, а да обръщат повече внимание на здравето си.

Лекарите припомнят, че затлъстяването, стресът, прекомерната консумация на мазна и пържена храна и ендокринните нарушения са все предпоставки за развитие на диабет.

За да се предпазите от заболяването, се постарайте да спортувате повече. Изследване доказва, че мъжете с инсулинова резистентност, които извършват физически упражнения четири пъти в седмицата, увеличават чувствителността си към инсулина с 43 процента за шест седмици.

Обърнете внимание и на хранителните продукти, които консумирате. Придържайте се към меню с достатъчно съдържание на витамин С.

Похапвайте по-често ябълки, круши, боровинки, бяло зеле, чушки и киви. 12-годишно проучване показва, че стабилните постъпления на витамин С в организма ни (заедно с храната) значително намалява опасността от диабет.

Учените открили, че любителите на плодово-зеленчуковото меню се разболяват с 63 процента по-рядко от диабет в сравнение с пациентите, които ядат вредни храни.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати