Симптоми на мозъчно сътресение

Мозъчно сътресение

Мозъчното сътресение или комоцио е една от най-леки травми на главния мозък на човека. Състоянието е лесно преодолимо и с благоприятен изход и рядко оставя трайни следи върху здравословното състояние на организма.

Според последни изследвания своевременното идентифициране на симптомите от мозъчно сътресение са едни от най-важните стъпки в процеса на ранната диагностика, лечение и оздравяване.

Учените смятат, че проучване на първите признаци на комоцио би подпомогнало бързата консултация със специалист, ранното диагностициране и терапия. Така се намаляват и възможните негативни отражение върху здравето на човека.

Според един от авторите на доклада - Нанси Карни, са налице няколко водещи симптоми, които насочват към мозъчно сътресение.

Един от тях е чувството на дезориентация и объркване в момента след удара по главата. Също често е налице нарушено равновесие в деня на контузията, както и забавени реакции, които се наблюдават до няколко дни след мозъчното сътресение. Често са налице и когнитивни (мисловни) нарушения, които персистират два-три дни след нараняването на главата.

Скенер

След анкетирането на пациенти, прекарали мозъчно сътресение, общите оплаквания, които специалистите обобщават, са чувства на главоболие, замаяност, замъглено виждане и гадене.

Лечението, което се препоръчва в случаи на комоцио, включва покой на легло, въздържане от консумацията на кафе, алкохол, тютюнопушене, както и от слушане на силна музика и други. Не се препоръчва и извършването на активна мисловна дейност, както и четенето. А при необходимост се прилага и медикамнетозно лечение, включващо аналгетици (обезболяващи) и антиеметици (лекарства против гадене). Пълното възстановяване обикновено настъпва до 2-3 седмици след травмата.

Според екипа учени установяването на определени критерии при симптоматиката на мозъчно сътресение би подпомогнало в значителна степен за разграничаването на потенциалния от истинският случай. Смята се още, че са необходими допълнителни проучвания от постъпили пациенти в спешните отделение, както и от военните подразделения за разширяване на познанията в областта.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати