Липсата на пари през бременността стресира плода

Пари

Хормонът на стреса в човешкото тяло се нарича кортизол, който се произвежда от няколко структури на човешкото тяло. Това са хипоталамусът и хипофизата, намиращи се в главния мозък, и надбъбречната жлеза. Повишените му стойности могат да доведат до поява на хронични заболявания – сърдечносъдови, психични и други.

Бременните жени често са много чувствителни и емоционални. Разбира се и всички техни емоции се предават и на нероденото им дете. По този повод екип учени проучват и установяват, че по време на стрес в майчиния организъм плодът също страда.

Специалисти измерили нивата на кортизол у кърмачетата, сравнявайки ги със социалния статус на майката по време на бременността. Оказало се, че ако този хормон е бил повишен в организма на жената по време на бременност, той се покачва в у плода.

В проучването взели участие 64 бременни жени от Нова Зеландия, при които било установено, че по-бедните такива имали по-високи нива на кортизол в организма. Те раждали деца, в които стойностите на този хормон били завишени.

Бебе

Изследователите установили, че в бъдеще тези деца проявяват различия в познавателните способности, темперамента и физическото здраве.

В процеса на проучването различни стресови фактори били взети под внимание - развод, загуба на близък, проблеми на работното място и други физически и емоционални ситуации.

Имало и въпроси от типа:

- Вие сами ли избирахте да купувате по-евтини храни, за да спестите за други разходи?

- Оставали ли сте на студено, за да намалите разходите за отопление?

Тук учените потвърдили отново, че при бременните с повече лишения нивата на кортизола са били значително повишени, както и тези при новородените им деца.

Съветите на специалистите са проява на социална подкрепа към младите родители за облекчаване на стреса, защото така би се подобрило здравословното състояние не само на майката, но и на бъдещите поколения.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати