Учени манипулират с лекарства молекулата на стареенето

Стареене

Специалисти от Лондонския университет твърдят, че са намерили начин за подмладяване на организма. Те са изследвали връзката между обмяната на веществата, имунната система и храненето. Резултатите, както и цялото проучване, са публикувани на страниците на списание Biotechnology and Biological Sciences Research Council.

С напредването на възрастта имунитетът на човек намалява. Възрастните хора доста често страдат от тежки форми на инфекции или онкологични заболявания. При хората в зряла възраст ваксинирането става все по-малко ефективно, а метаболизмът, който имат имунните клетки, е свързан с процесите на остаряването.

До този момент науката е установила, че остаряването на клетките на имунната система може да се контролира от молекула, която се нарича p38 MAPK. Специалистите твърдят, че тя може да бъде контролирана чрез медикаменти и би могла да забави процеса на остаряване.

Учените са употребили ново лекарство за лечение на възпалителни заболявания, което да управлява молекулата. Те планират да използват p38 MAPK, за да повишат имунитета на възрастните хора и да се опитат да подмладят организма.

Учените от дълго време се опитват да решат проблема с остаряването и с продължителността на живота. Често между тях се поражда спор. За едни специалисти вече има достатъчно информация, за да бъде допуснато да се използват медикаменти за забавяне на остаряването върху хора.

Други обаче смятат, че тези медикаменти могат да предизвикат неподозирани вреди и преди да се дадат на хората, трябва да бъдат по-обстойно проучени.

Според данни до 2050 години на Земята тройно ще се увеличат хората, които са доживели 80 години. Това са хора, които ще се нуждаят от грижи, но дали ще бъдем подготвени за подобно развитие?

Въпреки че учените правят множество изследвания, свързани със стареенето като изследват процеса на молекулярно ниво, практическата медицина все още не е готова да приеме подобно предизвикателство.

Такива медикаменти на практика ще изменят познатия до момента ритъм на живот.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари