Вирусът Ебола

Ебола

Първите случаи на вируса Ебола са съобщени още през далечната 1976 година в района до река Ебола в Заир. Първият пациент с развита инфекция в следствие срещата с вируса е от контакт със заразено животно.

Според експерти заболяването може да бъде причинено от пет вируса, като хипотезата е, че причинителят е от животински произход.

Предаването на вируса Ебола от човек на човек става по няколко механизма. Първият е от директен контакт през наранена кожа и лигавици с инфектирана кръв, секрети, органи или други телесни течности на хора или животни.

Инфекцията в тези случаи се разпространява бързо, като появата на симптомите може да стане между 2 и 21 дни от началото на инфекциозния процес. Като най-често се проявява между 8 и 10 ден от заразяването.

Възможно е и заразяване от инфектирана околна среда и отново при допир с такива течности, заразени игли или други консумативи. Възможно е и заразяване от починал болен.

Вирусът Ебола, познат като Ебола хеморагична треска, е сериозно състояние, често с фатален край, което засяга както хората, така и приматите (маймуни, горили и шимпанзета). На този етап няма доказателства, че заболяването може да се пренася чрез ухапване от насекоми.

вирус Ебола

Началото се характеризира с внезапна проява на симптомите. Налице са треска, отпадналост, болки в мускулите, главоболие и болка в гърлото. Може да се наблюдава и диария, повръщане, липса на апетит. Съпътстващи симптоми са и зачервяване на очите, хълцане, кашлица, затруднено дишане и преглъщане и кървене.

Мъжете, които са били болни от Ебола и са се възстановили, се оказва, че все още са заразни. Могат да инфектират чрез спермата си за период от 7 седмици след възстановяването им.

От лабораторните изследвания са налице нисък брой бели кръвни клетки (левкоцити) и тромбоцити, както и повишени нива на чернодробните ензими.

Много е важно при директен контакт с болни от ебола хора да се прилагат всички възможни защитни средства. Належащо е използване на защитни маски, шапки, престилки и ръкавици, както и унищожаването на всички консумативи, използвани за обгрижването на болния човек.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати