Електронните цигари са новата мода сред децата

Електронни цигари

Последни данни посочват, че близо 250 000 младежи са започнали да пушат електронни цигари през 2013 година. И плашещ според специалисти е фактът, че преди това тези деца не са си и помисляли да запалят.

Само за две години, от 2011 до 2013 година, броят на непълнолетните пушачи на е-цигари се е увеличил три пъти.

Експертите по здраве изказват своята загриженост относно никотиновата употреба от подрастващото поколение. Рискове са вероятното им пристрастяване, което може да навреди на развитието на мозъка у децата. Здравните специалисти припомнят, че никотинът, погълнат от младите хора, може да доведе до необратими и трайни дефицити в когнитивните (мисловните) им функции.

Статистиката сочи още, че около три четвърти от пушачите тийнейджъри, възнамеряващи да откажат цигарите в бъдеще, стават възрастни пушачи.

Проблемите изхождат и от това, че все повече млади хора използват електронни цигари. И макар това да е техният първи опит за тютюнопушене, той често преминава в консумацията на конвенционални цигари.

От проведено проучване сред гимназисти се оказва още, че рекламите на алтернативните начини за тютюнопушене влияят върху психиката на подрастващите. Анализите посочили, че тези, които са били свидетели на тютюневи реклами, са изложени на по-висок риск да станат и купувачи.

Тийнейджъри

Специалистите припомнят и тъжната статистика, позната на света от повече от 50 години, а именно тютюнопушенето като рисков фактор за развитието на злокачествено заболяване на белия дроб.

Скорошни проучвания показват как пушенето убива близо половин милион американци всяка година, а 16 милиона се борят всекидневно с болести, свързани с пушенето. И всеки ден 3200 американски младежи запалват първата си цигара.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати