Шоколадът ни предпазва от затлъстяване и диабет

Черен Шоколад

Затлъстяването и захарният диабет са две страшни заболявания, с които милиони хора по света се борят всеки ден.

Ново проучване, ръководено от Андрю Нилсън в Политехническия университет във Вирджиния, установи, че шоколадът предпазва от затлъстяване и повишена кръвна захар. Екипът установил, че благодарение на определен антиоксидант в какаото, основната съставка на шоколада, лабораторни мишки не наддават на килограми. Освен това не се наблюдава повишаване на нивата на кръвната им захар.

Флаванолите (видове антиоксиданти) в какаовите продукти са много полезни за здравето на човека. И това ново изследване посочва някои от тях за водещи при регулирането на телесното тегло и кръвната захар.

Целта на експеримента е да разбере кои флаваноли предпазват организма. В изследването взели участие мишки, които били подложени на различни диети за период от 12 седмици.

Едни от тях са приемали храна, богата на мазнини, а други - бедна на мазнини, както и с добавка на флавоноиди (мономерни, олигомерни и полимерни) - за всяка мишка според телесното ѝ тегло.

Шоколад

Оказало се, че най-ефективни при затлъстяване и диабет тип 2 са олигомерните антиоксиданти. Проучването посочило още, че дори в ниски дози те успяват да коригират нарушенията в организма. И така умерени дози от какаови флавоноли или какао на прах имат потенциалната възможност да са по-ефективни при хората.

Предишни изследвания показват, че консумацията на 70 грама черен шоколад дневно намалява риска от развитието на атеросклероза. Това е състояние, при което се стига до натрупване на мастни плаки по вътрешната страна на съдовете, довеждайки до тяхното запушване.

Други проучвания посочват пиенето на горещ шоколад като средство за подобряване на паметта.

Съветите на изследователите са консумацията на умерени количества какаови продукти. Тъмният шоколад е най-богат на какао, заради което е и с повишени стойности на антиоксиданти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати