Експерти прогнозират завръщане на свинския грип

Свински грип

Експерти от сферата на епидемиологията прогнозират, че през идващата зима опасният щам на свинския грип може да се върне в страната. Те предвиждат, че поне 1000 българи ще се разболеят от опасния щам през зимата.

На годишния форум на епидемиолози и лични лекари от цялата страна бе съобщено, че около 1000 нашенци ще се разболеят от опасния грип. Форумът бе организиран от РЗИ - София-област, за да се състави план срещу заплахата.

Според прогнозите на Международния център за контрол и превенция на болестите вирусите, които предизвикаха бум от болни от грип и пневмония в началото на годината, ще върлуват и тази зима в страната.

Става въпрос за щамовете А Калифорния H1N1, по-известен като свински грип, А Тексас, H3N2 и В Масачузетс, който бе изолиран преди две години.

Най-застрашени са хората над 65-годишна възраст, хронично болните и бременните.

Голяма част от епидемиолозите в страната настояват за безплатни ваксини.

Ваксина

Всяка година от грип и пневмония у нас се разболяват 70 000 души според данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Освен възрастните хора, които по последни данни на НСИ са близо 20% от населението у нас, в групата на най-рисковите от развитие на тежко усложнение попадат още хората с хронични заболявания като диабет, асма, сърдечно-съдови заболявания, както и бременните.

Регистрираните болни от летен грип тази година са били 265 случая според Районната здравна инспекция. В София болните от летен грип са били 25.

По мнението на специалистите засегнатите от заболяването са десетократно повече, но малцина от тях са ходели при лекар за преглед и са прибягвали до самолечение, заради което не са регистрирани в официалните данни.

Летният грип, както популярно го наричат хората, започвал внезапно с втрисане, висока температура, болки в мускулите, а при някои хора и с хрема. Към втория-третия ден се появява гнойната ангина.

Много лекари и педиатри препоръчвали да се вземат пробиотици, които подсилват имунната система и правят организма устойчив на вирусни зарази.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати