Храните с калий ни предпазват от инсулт

банани

За да се предпазим от инсулт, учените препоръчват да наблягаме повече на храни, които са богати на калий. Бананите, бобът, сладките картофи са само част от полезните продукти, които специалистите препоръчват и за които се твърди, че могат значително да намалят опасността от мозъчен удар.

Изследването е на американски учени и всъщност е проведено с жени, които са били в менопауза. Според резултатите участничките, които са приемали калий в големи количества, са намалили опасността от инсулт с 12 на сто, но освен това са намалили и риска от исхемичен инсулт с 16 %.

Учените подчертават, че похапването на храни, които са богати на калий понижават и опасността от смърт с десет на сто. Според американските специалисти изследването и откритието, което са направили, е много ценно.

До момента всички проучвания, правени във връзка с калия, са доказвали единствено, че той може да понижи високо кръвно. Сега жените ще имат сериозно основание да похапват по-големи количества плодове и зеленчуци, смята доктор Силвия Уасертейл–Смолър, която работи в Медицинския колеж в Ню Йорк Алберт Айнщайн.

Проучването е продължило доста дълго – цели единадесет години, а участниците в него са над 90 хиляди дами на възраст между 50 и 79 години.

Сърце

Според друго изследване след прекаран инсулт могат да ни бъдат от полза стволовите клетки. Проучване на Лондонския имперски колеж показва, че стволовите клетки насърчават новите кръвоносни съдове да се развиват в повредените зони от мозъка. За да се прецени дали тази информация може да се използва в медицинската практика, обаче, са необходими още много изследвания.

Учените са поставили начало на проучванията, като са взели стволови клетки от костен мозък на петима души, които скоро са пострадали от инсулт. След лечението, което са приложили, специалистите са наблюдавали пациентите в продължение на шест месеца.

Учените твърдят, че още преди края на шестмесечния период, трима от четиримата пациенти вече са можели да се грижат за себе си и да ходят. Терапията със стволови клетки ще бъде изследвана още и учените се надяват в бъдеще да бъде достъпен начин за лечение на инсулт.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари