ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Откриха гена-причинител на глаукома

Откриха гена-причинител на глаукома

МаринаМарина
Джедай
46818
Глаукома
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Налице е генетична предразположеност към развитието на заболяването глаукома, заключи международно проучване, ръководено от Кралския колеж в Лондон.

Глаукома всъщност не се разглежда като изолирана болест, а като група от заболявания, характеризиращи се с изменения в зрителното поле. При нея се стига до увреждане на зрителния нерв, чиято роля е да пренася визуална информация от окото към мозъка. В много случаи увреждането на този нерв се дължи на повишено налягане в окото (вътреочно налягане).

В повечето случаи процесът настъпва бавно и без болка или някаква симптоматика. За предразполагащи фактори се смятат възрастта на човека – над 45 години, хората с диабет, сърдечно–съдови заболявания и фамилна обремененост.

Глаукомата е водеща причина за слепотата на много хора по света. И по тази причина учените провели метаанализ с участието на 35 000 души от седем страни.

Специалистите открили четири нови гена, които са свързани с повишено очно налягане и глаукомата. Единият от тях е АВО генът, който определя и кръвната група на човека, и по-високото налягане в окото, изглежда да е свързано с кръвна група В.

Око

Също е открита и промяна на гена АВСА 1, който е и основен регулатор на клетъчните нива на холестерола и липидите.

Ранната диагностика на глаукома е от решаващо значение, защото ако се лекува навреме, увреждането на зрението може да бъде предотвратено. И съветите на специалистите са в бъдеще да се провеждат интензивни скрининги на хората с по-висок риск.

Лечението може да бъде насочено към блокиране на протеините, получени от гена или чрез промяна на експресията му. Така би се намалило налягането вътре в окото и по-нататъшните усложнения.

Професор Крис Хамънд заявява, че капките за очи при състояние на глаукома не винаги са ефективни и благодарение на тези нови открития обясняват защо е налице фамилната обремененост.

Д-р Хиси допълва, че за първи път е открита връзка между заболяванията и гени, които регулират обмяната на холестерола. Това би помогнало за по-ефективно лечение на заболяването.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest