ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Повторна поява на кондиломи

Повторна поява на кондиломи

Доктор

Кондиломите представляват венерични или генитални брадавици – една от най-често срещаните болести, предавани по полов път. Близо една десета от хората са страдали от това заболяване поне веднъж в живота си.

Кондиломите са силно заразни и се предават по полов път. Някои от щамовете им могат да причинят рак на маточната шийка, други - генитални брадавици, докато инфекциите с трети протичат безсимптомно.

Необезопасеният полов акт е причината за заразяване с кондиломи. Използването на презервативи е един от начините за предпазване, но той не елиминира напълно този рискът.

Веднъж попаднал в тялото, вирусът може да се появи както след месец, така и след няколко десетилетия. Поради това, дори да няма симптоми за наличието на вируса, човек може да стане преносител и да заразява бъдещи партньори с години.

Когато се проявят, брадавиците обикновено се концентрират на групи. При жените се разполагат около външната и/или вътрешната страна на вагината, шийката на матката и около ануса – отвътре и отвън. При мъжете се появяват в най-честия случай около главичката на половия орган. В редки случаи се концентрират и около ствола му, скротума и/или ануса.

Има случаи, след орален секс, кондиломи да се появят и в гърлото и устата.

Гинекологичен Преглед

Превантивни мерки срещу кондиломи трябва да се предприемат както от напълно здравите хора, така и от вече прекаралите вируса. Той може да се прояви отново по всяко едно време, ако не се вземат мерки.

Те включват практикуването на безопасен секс и прилагане на ваксина. Тя действа както като профилактично, така и като терапевтично, особено ако се приложи малко преди настъпване на инфекцията. Идеалният случай за това е преди започване на половия живот.

Развитието на бадавиците е различно при всеки индивид. При някои те могат да изчезнат от само себе си. При други преминават в малък, месест израстък на повърхността на кожата.

Най-сигурният начин за отстраняването им е активното лечение. То обаче не елиминира вируса от тялото, както и риска от повторна поява на брадавиците. От друга страна намалява риска от заразяване на половия партньор.

Обикновено лечението на брадавиците става с мазила. По-сериозните се изгарят с азот или трихлороцетна киселина. Най-големите подлежат на хирургично отстраняване. При повторна и рецидивираша поява на брадавиците се налага лечение с лазер. Процедурата се прилага само при най-упоритите инфекции.

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати