Носенето на сутиен не причинява рак

Сутиен

Носенето на сутиен на увеличава риска от рак на гърдата при жени в менопауза, сочи ново изследване.

Целта му била да разсее съмненията, че използването на сутиен е опасно за здравето на човека. Налице са опасения, че една от причините за появата на злокачествени образувания на гърдата, които са по-често срещани в развитите страни, е именно носенето на сутиен, заявяви изследователят Лу Чен във Вашингтон.

Страховете от сутиените са се появили за първи път през 1995 година, когато излиза книгата Облечен да убива (Dressed to kill) на Сидни Сингър и Сома Гришмайер. В нея авторите твърдят, че жени, които носят сутиен за повече от 12 часа дневно, са високо рискови за развитието на рак на гърдата, за разлика от жените, които не ги използват.

Те считат, че женското бельо ограничават движението на лимфа в областта на гърдите, стигайки се до натрупване на токсини, а оттам и до развитието на злокачествени заболявания.

Въпреки тези спекулации много институции опровергават твърдението, посочвайки, че не са налице доказателства по въпроса.

Рак на гърдата

Новото изследване на Чен и колегите му проучва 454 жени с инвазивен дуктален карцином на гърдата (при него туморът започва от млечните каналчета) и 590 дами с инвазивен лобуларен карцином (туморът започва от жлезните делчета на гърдата) – и двата вида са най-често срещаните. Всички пациентки били на възраст 55–74 години, като е била налице и контролна група от 469 жени.

Участниците е трябвало да отговорят на редица въпроси от типа на каква възраст са започнали да носят сутиен, били ли са с банели, колко често са ги използвали в ежедневието си и други.

При анализа се е търсила информация и за фамилна обремененост.

Заключението на специалистите било, че носенето на сутиен не увеличава риска от злокачествено заболяване на гърдата, независимо от това по колко часа на ден е бил на тялото.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари