ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Мръсният въздух ни разболява

Мръсният въздух ни разболява

Замърсяване

Поредно изследване доказва, че замърсяванията на околната среда над Европа разболяват хората. За съжаление това проучване потвърждава предишни констатации, че и децата, които растат в райони с по-високи нива на замърсяване, са изложени на риск от болести на белите дробове.

Освен това са налице и доклади, посочващи, че хората с наднормено тегло са особено уязвими на негативните ефекти от мръсния въздух и често страдат от белодробни възпаления.

Водещият автор на изследването - Мартин Адам, твърди, че данните показват как замърсяванията на околната среда се отразяват изключително зле не само на здравословното състояние на децата, но и това на възрастните хора.

Така специалистите апелират за поред път, че трябва да се вземат спешни мерки за справяне с този проблем, за да се гарантира здравето на населението.

Бели дробове

Според СЗО замърсяване на въздуха в стойности извън нормите е причина за 7 милиона преждевременни смъртни случаи през 2012 година. А от тях 3.7 милиона се дължат на лошо качество на въздуха в откритите пространства.

В това първо по рода си мащабно проучване се оценяват замърсяванията на въздуха над Европа, както и белодробното здраве на населението на континента. Били проследени нивата на азотен оксид, прахови частици и други.

Участниците в изследването наброявали 7613 души. С помощта на специален апарат е измерена вместимостта на белите дробове, т.е максимален обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване. Този метод се нарича спирометрия и е бил приложен на възрастни хора, населяващи Швейцария, Франция, Германия, Италия, Белгия, Испания и Швеция.

От СЗО се борят активно за предотвратяване замърсяванията на въздуха, но въпреки напредъка, все още 80 % от хората, населяващи градовете, са изложени на по-високи нива на замърсяване. Мисията на организацията е да повиши информираността сред хората, за да могат те сами да се защитават и не на последно място – да пазят околната среда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати