Как да си набавим натурален протеин

Протеин

Протеините са важни за всичко хора, но най-вече за веганите и тези, които не консумират месо и риба. Има спорове относно изкуствените източници на протеини и тяхната ефективност и ниво на полезно действие. Поради това най-добрият начин за набавяне на тази важна субстанция са натуралните източници.

Най-богатите източници на протеини са месото и рибата. Протеинът е градивният елемент от материята, съставляваща тялото, поради което е най-важният елемент за правилно развитие. Ето кои са най-добрите храни, които могат да ви го осигурят:

Пуешки гърди – в 150 г се съдържат над 30 г протеин.

Телешко месо – отново 30 г протеин за 150 г месо.

Свинско – доста добро месо, без видими мазнини, с 25 г протеин за 150 г месо.

Яйца – едно яйце носи цели 6 г висококачествен протеин.

Мляко – в литър мляко се съдържа 32-33 г протеин. Старите почитатели на бодибилдинга са залагали на завидни количества мляко, на което дължат резултатите, които са постигали без никакви добавки.

Млечни продукти

Извара – в килограм извара се съдържат 150 г протеин. Количеството е голямо, но има много варианти за приемане.

В повечето случаи хората, при които се наблюдава недостиг на протеини, не консумират тези храни. Вегетарианската храна е богата на въглехидрати, поради което нивата на протеини се намалява по презумпция.

Натурални протеини в този случай могат да се набавят най-пълноценно от растителни източни. Трябва да се има предвид, че растителният протеин се смята за непълноценен, защото една растителна храна не съдържа всички аминокиселини.

Проблемът се разрешава, като в едно хранене или в един ден или няколко дни се комбинират различни видове растителни храни. По този начин се получава нужното разнообразие на протеини (аминокиселини). Природата ни е дала и растения, които съдържат пълноценен протеин. Ето кои са най-добрите източници:

Сурови зърна соя – 36.5 г протеин;

Конопени семена (без обвивка) – 30 г протеин;

Конопени семена с обвивка – 23 г протеин;

Семена Чиа – 16 г протеин;

Киноа – 14 г протеин;

Елда (Гречка) – 13.5 г протеин;

Амарант – 13.5 г протеин;

Спирулина – 3 г протеин;

Други растителни източници на протеин, чрез които можете да си набавите естествен протеин, са всякакви семена (сусам, слънчоглед), тиквени семки, ядки, гъби, картофи, ориз, боб, леща, нахут, пшеница, спанак, магданоз, грах, бамя, авокадо.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари