Нов кръвен тест при рак на яйчниците

Рак на яйчниците

Проучване на изследователи от Манчестър подпомага създаването на нов кръвен тест при злокачествено заболяване на яйчниците. Този нов метод ще даде възможност на лекарите да прогнозират как пациентите с такива заболявания биха реагирали на съответното лечение и коя терапия би била най-подходяща за тях.

Екипът от университета в Манчестър смята, че само до няколко години този тест може да бъде използван широко в помощ на хората със такива злокачествени заболявания.

Целта на специалистите е да се подобри лечението при такива пациенти, както и тяхното качество на живот по време на болестта. Те искали да разберат кои от болните ще се повлияят положително от медикамента Бевацизумаб (Авастин). Това е лекарствен препарат, който се използва за лечение на рак на дебелото черво и ректума. И този нов кръвен тест би показал кои от болните ще се повлияят положително от приложението му.

Кръвен тест

Професор Гордън Джейсън, който е професор по медицинска онкология към същия университет в Манчестър, казва, че целта на новия кръвен тест е да открие маркери, които да показват колко добре би реагирал пациентът на лечението с този препарат.

Те изследвали нивата на редица протеини в предварителната обработка на кръвните проби на болните от рак на яйчниците, за да разберат дали е налице подобрение.

Откритията на екипа посочват, че два конкретни протеина могат да подскажат как ще реагира организмът на пациента. И съответно, ако нивата им са по-високи, то ползите от приложението на Бевацизумаб намаляват.

Учените допълват, че е от изключителна важност да се осъществява индивидуален подход за лечение при всеки човек. Те смятат, че това е ключов момент за подобряване на резултатите и снижаване на опасностите от страничните ефекти на съответната терапия.

Злокачествените новообразувания на яйчниците са едни от най-често срещаните ракови заболявания при жените. И всяка година средно 900 жени се диагностицират с рак на яйчниците. Смята се, че най-рискови са жените след 50 години.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари