Само няколко свалени килограма подобряват кръвното

Затлъстяване

Затлъстяването се отразява негативно върху здравословното състояние на човека. По тази причина ежедневно здравните специалисти съветват хората да се хранят здравословно, да спортуват и да поддържат оптимално тегло.

Ново изследване в тази насока показва, че не е нужно да отслабне човек с 20 килограма, за да се снижат рисковете от наднормените килограми върху организма. Учените установили, че само няколко килограма по-малко благоприятстват значително физическото ни здраве. Според тях само 3-4 килограма понижават артериалното налягане, а оттам и рисковете от усложнения. Такива могат да бъдат исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, диабет, злокачествени заболявания и други.

Доказано е, че повишеното артериално налягане е свързано в голяма степен с увеличаването на мазнините в областта на корема. И такива хора, наддаващи на корем, са склонни да имат високо кръвно налягане.

Наднормено тегло

Специалистите провели своето изследване в продължение на 8 седмици. Доброволците били 16 на брой и на възраст 18–48 години. При всички тях се е следило артериалното налягане с помощта на 24 часов монитор. След това започнали да захранват участниците с по 400 до 1200 ккал дневно повече, като консумирали по-големи количества шоколад, сладолед, газирани напитки, за да се увеличи телесното им тегло с поне 5 %. В края на изследването участниците отново били проследени с 24-часов монитор за измерване на кръвното им налягане.

Резултатите на 16 участника били сравнени с тези на други 10, които били на обичайния си хранителен режим за тези 8 седмици. Установено било, че напълнелите доброволци повишили артериалното си налягане от 114 mm Hg на 118 mm Hg. Освен това те придобили още по-голяма тежест в областта на корема.

Изследователите достигнали до извода, че малкото качени килограми над нормите не повлияват негативно стойностите на кръвната захар и холестерола.

Специалистите допълват, че хората не са съвсем наясно с реалните опасности от затлъстяването и с факта, че само няколко килограма в повече са опасни за здравето на човека. Те препоръчват още следене на артериалното налягане, дори без да е доказано високо, защото хипертонията понякога не се усеща от човека.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати