Народна медицина с росен

Билка Росен

Росенът е сред най-красивите растения, които се срещат у нас. В природата се среща рядко, най-вече по южните склонове. Използва се и като градинско цвете.

Цветовете му завършват на голям грозд и са обагрени в бяло, розово и червено. Ароматът му изпълва целия въздух дотолкова, че ако в горещ слънчев ден към него се поднесе запалена клечка кибрит, въздухът избухва в пламък, от който се отделя черен дим.

Предполага се, че в Стария завет се говори именно за него - "горящ храст, горяща къпина, неопалимая купина (рус.)". В него Бог Яхве се явил на Мойсей, пасящ овце в пустинята близо до планината Хорив. Етеричното масло, което отделя обаче, не притежава особено приятен аромат. Цъфти през месеците юни-юли.

Росен

Народните легенди твърдят, че именно росен е цветето, от което самодивите вият венците си. Срещу Спасовден се практикува т.нар. обичай ходене по росен.

Народните лечители препоръчват на болните хора и най-вече на бездетните жени да ходят в гори и ливади, където расте тази лековита билка. Те трябва да носят със себе си дарове – стомна, пешкир, вино, пита, печена кокошка или чорапи, като дар за самодивите.

Те ги закичват върху клоните. С тях трябва да има някой "побратим" или "посестрима", който да ги води. На мястото трябва да престоят до втори петли. Когато това стане, трябва да станат мълчешком, да поръсят с вода от стомна и да влязат скришом в селото.

Днес, за целите на съвременната народна медицина, се използва коренът от росен. Той се вади до края на лятото или в началото на есента. Той се почиства, измива и суши на сянка или в специална сушилня на около 45 С. За лечебни цели една кафена лъжичка нарязани корени се сваряват в 400 мл вода за 5 минути.

Народна медицина с росен

От полученото се приема по една винена чаша, три пъти на ден. Самодивско цвете се използва активно за лечение на бяло течение, цистит, пиелити, нефролитиаза, камъни в пикочния мехур и др. Билката действа тонизиращо на тялото и организма.

Настойката от росен е и добро противоглистно средство. С това си качество обаче вече не се използва, поради наличието на по-ефективни противоглистни средства. С подобен статут е и свойството му да сваля температурата.

Извлекът от билката рядко се използва външно, основно при екземи, лишеи, косопад, разширени вени и кожни заболявания.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#200017
" Здравейте , казвам се Димитринка Иванова от София .Преди 3 години и аз имах много сериозни проблеми....близо 6 месеца ми изтръпваше десния крак и ме болеше петата. Ходех по 10-15 крачки и трябваше някъде да седна. Болките бяха неописуеми. Минах през какви ли не диагнози и накрая се установи , че имам двойна дискова херния. Бях на масажи, после озонотерапия, която ми помогна, но временно . След много месеци ходене по мъките отидох при един ортопед, който ми назначи физиотерапия и пиене на натурална билкова тинктура Ставиксин за 5 месеца. Обясни ми , че трябва да правя профилактични курсове всяка пролет и есен по 2 месеца със Ставексин , да се пазя защото с други методи можело само да си навредя , отколкото да си помогна и до няколко месеца съм щяла да се оправя. Аз имах толкова силни болки , че тогава изобщо не му повярвах , но нямах особен избор.
Започнах пиене и на 3-тата седмица аз вече не чувствах така изтръпнал крака си. Продължих пиенето на тинктура Ставиксин не 5 месеца както ми каза лекаря, а 7 месеца и .... вече минаха повече от 2 години и наистина с много пазене от вдигане и правилна стойка се чувствам добре...но и сега си пия Ставиксин....и наистина помага. Просто трябва повече пиене ..и пазене.:))) "
0
0
****
****
28.09.2014 11:21
Роско, да не допускаме глисто-комунистите да ни управляят никога вече!
0
0