Тест положителен: Страдате от депресия!

Депресия

Нов вид кръвен тест ще ни помага да разбираме дали сме в депресия. Този вид тестове всъщност измерват нивата на няколко генетични показателя в кръвта, които са известни като PHK маркери и така лекарите ще могат да установяват дали страдаме от депресия.

Изследването ще помогне на лекарите правилно да определят кои от пациентите имат нужда от когнитивно-поведенческа терапия. Този вид лечение е изключително популярно в САЩ – с терапията специалистите лекуват депресии, поясняват учените от Северозападния университет.

Според резултати почти седем на сто от американците се разболяват от депресия всяка година. Проблемът идва най-вече в трудното диагностициране и времето, което то може да отнеме.

Според специалистите между засичането на заболяването, неговите първи симптоми и поставянето на диагнозата могат да минат от 2 до 40 месеца.

Ева Редей, която е ръководител на изследването, потвърждава, че колкото по-дълго време трае потвърждаването на диагнозата, толкова по-сложно става в последствие и самото лечение, защото заболяването се задълбочава. В проучването са участвали здрави хора и такива, които вече са с диагноза депресия.

Тест

И двете групи са били с по 32 души на възраст от 21 до 79 години. Учените са измерили концентрацията на PHK маркерите в кръвта на всеки от участниците – молекулите на PHK в една клетка представляват генетичния ѝ код. След като се изолира, учените започват да измерват нивата и да ги сравняват с тези на хората, които не са в депресия.

Всъщност депресията може да застигне всеки от нас – няма никаква гаранция, че никога няма да изпаднем в подобно състояние. И въпреки че за повечето хора това заболяване не звучи опасно, истината е, че депресията трябва да се лекува и трябва да се отнесем към нея с необходимата сериозност.

Според специалисти има три групи хора, които са най-застрашени от депресивни състояние – това са преуспелите перфекционисти, изолираните интроверти и мечтателите. Различни източници сочат, че жените страдат доста по-често от депресия и по-често се опитват да слагат край на живота си.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати