Доказано! Студената вода калява организма

Къпане на Вода

Московски специалист по китайска терапия доказа, че студеният душ калява организма. Доктор Сергей Бубновски препоръчва да топнете босите си крака в студена вода, за да укрепите имунитета си.

Германски учени неотдавна също стигнаха до същото заключение. Те установиха, че хората, които прекарват 2 минути дневно под студения душ, много по-рядко страдат от настинки и грип.

В много култури използват студената вода за каляване на организма, а специалистите се обединяват около тезата, че къпането със студена вода е много по-полезно за здравето, отколкото къпането с топла вода.

Проучване, проведено в Прага, изследваше подробно ефекта на студената вода върху организма при младите спортисти. Поне 3 пъти седмично в продължение на 6 седмици спортистите се къпали с вода, чиято температура не надвишавала 14 градуса по Целзий.

Душ

Крайните резултати установили, че след студената баня в организма на спортистите се увеличили два вида бели кръвни клетки - моноцити и лимфоцити, отговорни за унищожаването на различни патогени.

След студения душ при доброволците е отчетен по-добър поток на кръвта и повече енергичност. Студената вода помага и за по-бързото ободряване, както и за по-свежия вид на лицето.

Студените душове подобряват циркулацията на кръвта, като ни предпазват от появата на разширени вени и високо кръвно налягане.

Нито студената, нито горещата вода обаче се препоръчва за хора с вече установени сърдечно-съдови заболявания и висок риск от такива.

Доказано! Студената вода калява организма

Къпането със студена вода подобрява дишането и функцията на белите дробове, а дълбоките вдишвания при него насищат органите с допълнително количество кислород.

Изследване на Университета Вирджиния общност в Ричмънд, САЩ доказа, че студеният душ облекчава стреса и подобрява настроението, понеже студената вода стимулира производството на норадреналин - химическа субстанция, отделяна от невроните и притежаваща антидепресантни свойства.

Горещата вода изсушава кожата, косата и ноктите, а студената стяга и заздравява порите на кожата и космените фоликули на главата.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати