Куркумата бори деменцията?

Куркума

Почитателите на апетитните и пикантни ястия може би са защитени от деменцията. Това предполагат някои проучвания, проведени наскоро.

Съединение в благоуханната подправка куркума, срещаща се в повечето видове къри, най-вероятно помага на хора с невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, пише Дейли мейл.

Лабораторни изследвания са показали, че биоактивното съединение на куркумата стимулира разпространението на мозъчни стволови клетки и тяхното превръщане в неврони. Това може да помогне на специалистите да открият ключ към лечението на състояния, при които мозъчните клетки са изгубени, включително Алцхаймер и инсулт.

Докато няколко вещества стимулират разпространението на стволовите клетки в мозъка, много малко са средствата, които допълнително подпомагат диференциацията на стволовите клетки в неврони, което е главна цел на регенеративната медицина.

Откритието ни за куркумата ни доближава доста до постигането на тази цел, заяви ръководителят на изследването д-р Адел Рюгер от Института по неврология и медицина в Юлих, Германия.

Изследователите анализирали действието на съединението върху неутрални стволови клетки, открити във възрастни мозъци. Клетките продължили да се развиват в неврони и да играят важна роля в лекуването на невродегенеративни заболявания.

Мозък

В хода на едно от проучванията, свързани с куркумата, живи плъхове били инжектирани с разглежданото съединение. Това причинило разрастването на две значими области в мозъка - на субвентрикуларната зона и на хипокампуса. Според учените и в двете области в мозъка на възрастния бозайник се осъществява неврогенезис – растеж на нови неврони.

Не е сигурно още дали резултатите от направеното проучване могат да се използват при хората и дали възможността за генериране на нови мозъчни клетки по този начин би била от полза за пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер, казва Д-р Лора Фипс от Изследване на Алцхаймер във Великобритания.

Според експертите е нужно да бъдат проведени и други тестове, за да станат напълно ясни ефектите на това съединение в контекста на сложно заболяване като болестта на Алцхаймер. Дотогава обаче хората могат все пак да започнат да добавят куркума в повече ястия, които похапват.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати