ezine.bg»Статии»Здраве»Какви зарази крият кафе автоматите

Какви зарази крият кафе автоматите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905263
Кафе автомат
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Кафе автоматите са сред най-използваните машини в днешно време. Бързайки за работа или за поредната среща, мнозина се изкушават и си взимат топла напитка, която да изпият на крак. Според специалистите обаче това може да ни причини много сериозни здравословни проблеми.

Оказва се, че кафе автоматите, които можем да срещнем на всеки ъгъл, са истински инкубатори за бактерии. Те не се почистват въобще или само в краен случай и поради това в тях се развъждат какви не бацили.

Освен всичко друго при самото им зареждане в тях попадат допълнителни микроби и вируси, които после отиват директно в кафето, чая и топлия шоколад.

Най-много хората си патят от млякото. Независимо че е сухо, в него се развъждат микроорганизми. Стомашно-чревните инфекции са само една малка част от проблемите, които топлото мляко от автомат може да ни докара. При недобра лична хигиена на служителите, които зареждат контейнерите с кафе и вода, може да се окажем с дизентерия и хепатит А.

От фирмите, които отговарят за тази дейност, уверяват, че са наредили машините да се чистят и дезинфекцират всеки път, когато от тях се вземат стотинки или се снабдяват с продукти, но не можели да следят всеки от работниците си. Другото, с което се оправдават е, че високата температура убивала микробите.

Кафе от машина

Фактите обаче сочат, че водата в тези автомати не достига повече от 60-70 градуса, а това определено не е достатъчно за да измрат паразитите. Нерядко се случва машините да мухлясат отвътре заради застояване на течността, като такава стават още по-опасни за здравето ни, убедени са медици.

Най-парадоксално е, че такива уреди има в болница, училище и всякакви други институции. Потребителите на кафе автоматите признават, че вкусът на напитките не е отличен, но заради удобството често прибягват към тях.

Иначе поради зачестилите напоследък случаи на чревни инфекции някои хора дори смятат да организират подписки срещу машините и те да бъдат премахнати от училища и болници, тъй като там групите са най-податливи на вирусите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати