ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Отбелязваме Световния ден на сърцето

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Световен ден на сърцето

На 29-ти септември целият свят чества Деня на сърцето. По този повод в повечето страни се организират различни кампании и акции.

Дали заради вредната среда, в която живеем, сърдечно-съдовите проблеми все още са най-голямата заплаха за човечеството в световен мащаб. С всяка година намалява и възрастта на пострадалите от такива заболявания. Поне 80 процента от случаите, завършили със смърт, могат да бъдат избегнати чрез отстраняване на вредни навици като тютюнопушенето, прекомерна употреба на алкохолни напитки, засилена консумация на сол и обездвижване.

Според информация, добита през миналата година, повече от 60 процента от починалите хора у нас са станали жертва на сърдечно-съдови заболявания. Българите най-често биват покосени от миокардния инфаркт и мозъчния инсулт.

Специалистите забелязват, че в България, за разлика от останалите европейски държави, има повече инсулти, отколкото инфаркти. Общото обаче е, че и двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, причиняват сериозни проблеми и дори смърт. Данните показват, че 1/4 от засегнатите пациенти умират, а оцелелите са трудно подвижни.

Сърдечни проблеми

За жалост, България все още заема водещо място по сърдечно-съдови болести. Това само показва колко нездравословно продължаваме да живеем. Почти 45 процента от хората в страната са пушачи.

За да е здрав, човек трябва да извършва физическа дейност всеки един ден. Трябва също така да промени и мисленето си. Позитивните мисли и приятелската нагласа само могат да помогнат в съхраняването на здравето ни.

Трябва да живеем природосъобразно и да се храним умерено. Добре е да избягваме храни, които са известни със способността си да повишават холестерола, тъй като те ускоряват развитието на коронарната атеросклероза.

Световният ден на сърцето ни напомня, че най-важно е да обръщаме внимание на тялото си да се вслушваме в него. При най-леките признаци като болки в гърба или към плешките и лактите трябва непременно да потърсим лекарска помощ, защото това са все признаци, че нещо не е наред, обясняват специалисти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
30.09.2014 17:56
Не знам как го преживяват разбивачите на сърца, последователки на Мара отварачката. Те всъщност работят въпреки сърдечното здраве, и са на върха на сладоледа. Защо ни обърквате?
0
0