Биологичните лекарства са мощни, колкото синтетичните

Бактерии

Създаването на лекарствени препарати и разрешението за употреба от хората е един много сложен процес, за който са нужни години. Оказва се обаче, че и по човешкото тяло се откриват групи от микроорганизми, наречени микробиоми, които имат способностите да произвеждат антибиотици.

Микробиом се наричат събирателно коменсалните бактерии - тези, които нормално населяват организма, участват във физиологичните дейности и не предизвикват заболявания. Човешкият микробиом събира в себе си всички микроорганизми, намиращи се в или върху човешкото тяло - кожата, дробовете, устата и пикочно-половата система, а също и стомашно-чревния тракт, където се намира най-голямата микробиологична човешка екосистема.

Човешкият микробиом се изследва от години, като учените са стигнали до заключението, че той играе жизнено важна роля в много основни процеси на организма. Така например микробиоми, поселващи влагалищено при жената, са способни да произвеждат лактоцилин – антибиотик, който е тясно свързан с такъв, тестван от фармацевтичните компании.

Антибиотици

И по-интересното предположение на изследователите е, че тези биологични лекарства са също толкова мощни, както и изкуствено създадените.

Учените допълват, че тези данни – човешките микробиоми да произвеждат лекарства, не са много изненадващи. Подчертавайки, че една трета от всички лекарствени препарати са създадени от микроби и растения. Такива са например пеницилиновите, химиотерапевтиците, както и медикаментите за понижаване на холестерол.

В изследването учените се опитват на пречистят и разплетат структурата на лактоцилина - антибиотично съединение, което се произвежда от бактерии, поселяващи влагалищено - Lactobacillus gasseri.

В процеса на проучването на човешките микробиоми учените идентифицират близо 3 118 различни групи от бактериални гени, намиращи се в различни части на тялото. До този момент изследванията не са достатъчни, за да се разбере кои от бактериите в човешкото тяло произвеждат полезните молекули.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати