Невротичните ревнивки ги грози деменция

Невротичка
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Ако всеки ден си намирате нова причина да се тревожите, това не само ще ви държи под напрежение и няма да можете да се радвате спокойно на живота, но ще ви направи и по-уязвими към болестта Алцхаймер, пише Дейли мейл.

Дамите, които са прекалено обсебени от ежедневните си проблеми или са ревниви и песимистично настроени, са два пъти по-застрашени от това коварно заболяване в сравнение с уравновесените представителки на нежния пол, показва ново проучване.

В проведеното изследване взели участие 800 жени, които към края на своите 30, 40 и 50 години били подлагани на тестове. Дамите отговаряли на въпроси, свързани с тяхното чувство за безпокойство, ревността им и мрачността, която се усеща около тях. Учените искали да разберат колко често доброволките в изследването се разстройват и до каква степен ги измъчва чувството на вина.

Те били помолени да разкажат и за стреса на работното си място, а също и дали се са тревожили за здравето си или за ситуации у дома. Когато след 38 години проучването най-после приключило, 153 участнички вече били развили деменция.

Деменция

Тези от тях, при които се забелязва високи нива на невротизъм, са уязвими към болестта, но само в случай че са подложени на стрес дълго време. Според учените невротичките, които същевременно са затворени в себе си и се притесняват да изразят чувствата си, са най-застрашени.

По думите на изследователите невротичките са по-чувствителни към стреса от останалите дами и това оказва действие върху техния мозък. Освен това специалистите допускат, че точно тежи жени водят и по-нездравословен начин на живот.

Според изследователите е от голямо значение да бъдат откроени хората, които са по-застрашени към опасното заболяване, тъй като се забелязва застаряване на населението и съответно рязко увеличаване на броя на хората с Алцхаймер.

По последни данни близо 800 хиляди поданици на Обединеното кралство са засегнати от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. В световен мащаб жертвите на тези болести до 2050 година най-вероятно вече ще наброят 44 милиона човека.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати