ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Деца под 2 г на антибиотици затлъстяват

Деца под 2 г на антибиотици затлъстяват

Деца

Децата под 2–годишна възраст, които приемат антибиотици, може да затлъстеят в по-късен етап от живота си, твърди ново американско проучване. Опасността от затлъстяване нараства с честотата на лечение с подобни медикаменти и съответно с приемането на големи дози от тях, категорични са учените.

Затлъстяването е световен проблем и причините за него са много, напомня доктор Чарлз Бейли. Специалистът всъщност е автор на проучването и работи в детска болница във Филаделфия, щата Пенсилвания. Бейли посочва още, че за да можем успешно да намалим опасността от заболяването, е необходимо да се борим с всички рискови фактори.

Специалистите са открили, че една от причините е приемането на антибиотици от деца, които все още нямат навършени 2-годишна възраст.

Изследването е мащабно – в него са взели участие 64 хиляди малчугани, като всички са били на не повече от 5 години. Проучването е проведено през периода 2001 до 2013 година.

Бебе

Всъщност приемането на антибиотици отдавна се коментира като възможна причина за предизвикване на затлъстяването – по въпроса са правени различни проучвания, според които тези медикаменти предизвикват промени в чревната флора.

Всички тези изследвания, включително и това на д-р Чарлз Бейли и екипа му от учени, подсилват нуждата от приемане на по-строги норми за изписването на антибиотично лечение.

Това се отнася най-вече за малки деца и бебета. Специалистите смятат, че е необходимо употребата на антибиотици да се ограничи, като това може да стане, ако специалистите ги изписват само при ясна необходимост.

Разбира се, доста често антибиотиците се оказват единственият вариант, за да може да бъде излекувано детето. Това, което специалистите най-често подчертават и съветват всички родители, е да не се лекуваме самостоятелно и най-вече да не си позволяваме да изписваме лечение на децата си, без да сме се консултирали с лекар.

Не винаги домашното лечение помага, тъй като някои заболявания са изключително упорити. Освен това често в търсене на домашен лек заболяването се влошава – след това единственият начин за лечение остават антибиотиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати