Откриха как се е случило първото заразяване с ХИВ

СПИН
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Екип от компетентни изследователи обясни кога и къде за първи път човек се е заразил с ХИВ, причинителят на СПИН, информира ТАСС.

Съществуват много хипотези затова как точно се е появила епидемията от СПИН. Международни специалисти обаче потвърдиха предположението, че ХИВ се е зародил вследствие на предаването на вируса на имунен дефицит при маймуните /Simian immunodeficiency virus, SIV/.

Точно този вирус, чиито носители са шимпанзетата от югоизточната част на Камерун, е най-близък до ХИВ група М–виновник за над 90 процента от случаите на инфекцията.

Според учените коварният вирус, който към днешна дата е засегнал около 75 милиона човека, се е зародил през двайсетте години на миналия век в столицата на Демократична република Конго - Киншаса.

Тестове

Информацията е събрана благодарение на анализ на последователността на развитието на генома на ХИВ-1, както и на епидемиологичните и географски данни. В началото на двадесети век африканският град Киншаса се превръща в обширен търговски център. Градът се пълнел с хора откъде ли не, които пристигали, за да намерят препитание. Икономическото процъфтяване и многобройното население станали причина за разрастване и на пазара на сексуалните услуги.

От друга страна по това време се е водела борба и с други заболявания. Извършвали се ваксинации с нестерилни спринцовки. Опасната комбинация от тези два фактора причинила и първото заразяване с вируса в Киншаса. По-късно този вирус се превръща в чумата на двадесети век.

Днес науката се бори все по-активно с опасното заболяване. Забелязва се също така, че качеството на живот на лицата, живеещи с ХИВ и СПИН, системно се подобрява благодарение на навременното и ефективно лечение. У нас от началото на тази година до края на месец юли са регистрирани 113 нови ХИВ-серопозитивни лица.

Почти една трета от тях са под 30 години, показват данни на Министерството на здравеопазването. През последните години броят на новоинфектираните мъже е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. И през 2014 година 87 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 са жени.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати