ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»За връзката между мигрена и Паркинсон

За връзката между мигрена и Паркинсон

МаринаМарина
Джедай
46816
Мигрена
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Нови изследвания посочват, че хората на средна възраст, страдащи от мигрена, са предразположени от поява на болестта на Паркинсон.

Според изследователския екип категоричното потвърждаване на връзката между мигрена и Паркинсон ще подпомогне бъдещото ранно откриване и предотвратяване развитието на това неврологично заболяване.

Болестта на Паркинсон е неврологична и е с неизяснена етиология, като се предполага увреждането на мозъчни клетки, произвеждащи мозъчния медиатор допамин, стигайки се до неговата липса. Честите първи симптоми са тремор на едната ръка. С времето се наблюдава и брадикинезия (забавени движания), мускулна скованост, промени в начина на говорене, деменция.

Мигрената от своя страна представлява хронично нарушение с проява на умерени до силни главоболия. Те се проявяват като комбинацията между разширяване на кръвоносните съдове и освобождавамето на химикали от нервните влакна, намиращи се около съдовете, довеждайки до появата на болка. Това състояние може да се предхожда и от замъглено виждане.

Паркинсон

За целта на изследването било проведено проучване с участието на 5620 души на възраст между 33 и 65 години. Те били оценявани за болестта на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака. В началото 1028 от участниците имали главоболие, без обаче симтомите на мигрена. Други 238 билибс мигрена без аура (обикновена мигрена), а 430 били с мигрена с аура (класическа мигрена).

Оказало се, че при тези 430 човека е два пъти по-вероятно да се развие болестта на Паркинсон.

При хората с мигрена с аура симптоми на Паркинсон се наблюдават при 19.7 %, мигрена без аура – 12.6%, а при хората без главоболие – при 7.5 %.

Резултатите посочили още, че рискът от развитието на синдрома на неспокойните крака е еднакъв при всички видове главоболие.

Учените се опитват да обяснят връзката между мигрената и Паркинсон с дисфункция на невротрансмитера допамин, откъдето се стига и до поява на мигрена години наред. Симптомите на мигрена са честото прозяване, гадене и повръщане и се смята, че те са свързани със стимулирането на тези допаминови рецептори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати