Прогнозират поскъпване на лекарствата

Хапчета
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

От Българския фармацевтичен съюз прогнозират, че от тази година може да има 3 или 4-процентово увеличение на лекарствата без рецепта заради изтеклия мораториум.

Председателят на Съюза професор Илко Гетов съобщи пред Българското национално радио, че очакваното поскъпване не е във връзка с увеличението на цената на електроенергията.

Основната причина за това е, че е изтекъл едногодишният мораториум, който не позволяваше корекции на цените на медикаментите. Той бе приет през 2013 година от Народното събрание.

„Лекарствата за реимбурсация от НЗОК няма да повишат цените си” – уточнява професор Геров.

След сформирането на новото Народно събрание фармацевтите у нас ще поискат промяна на закона, която ще им позволи да подобрят обслужването в малките и по-трудно достъпни населени места на страната ни.

Българските фармацевти са на мнение, че трябва да бъдат разрешени подвижните аптеки за улеснение на хората. Тази практика е много популярна на Запад.

Лекарства

Подвижните фармацевти ще имат лиценз от Изпълнителната агенция по лекарствата и дейността им ще бъде регламентирана от закона.

Междувременно беше наложен мораториум за включването на нови лекарства в позитивния списък през 2015 година по предложение на дирекция на НЗОК.

Предложението за налагане на мораториум предизвика гнева на пациентите. Председателят на Националната пациентска организация доктор Стаминир Хасърджиев каза, че ако някои лекарства не бъдат включени в позитивния списък, това ще застраши живота на много хора.

Пациентски организации Заедно с теб също са категорично против мораторума. В становище, изпратено до медиите, те отбелязват:

"Считаме, че е цинизъм признаването в същия доклад, че приложението на новите по-скъпо струващи медикаменти води до по-добро качество на живот и увеличена преживяемост в сравнение с конвенционалната по-евтина и по-ниско ефективна химиотерапия и въпреки това се предлага ограничаване на достъпа до скъпоструващи и животоспасяващи медикаменти за онкологично болни пациенти. По този начин се признава, че за институцията НЗОК живите пациенти са пречка, което е абсурдно".

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати