Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Аспиринът срещу рак на храносмилателния тракт

Аспиринът срещу рак на храносмилателния тракт

Аспирин

Оказва се, че аспиринът може да намали опасността от развитие на рак на храносмилателния тракт. Това мнение изказват учени от Великобритания.

Според специалистите, аспиринът всъщност може да намали значително опасността от развитие на онкологично заболяване на хранопровода, стомаха, както и червата.

Изследователите са установили, че ако човек приема аспирин ежедневно в продължение на десет години, това може да намали риска от развитието на рак на червата с 35 на сто, а съответно смъртните случаи – с 40 на сто.

Освен това случаите на рак на хранопровода и стомаха могат да намалеят с почти 30 на сто, а фаталните случаи вследствие на болестта – с между 30 до 50 на сто.

Учените подчертават, че за да има този ефект, аспиринът трябва да бъде приеман поне пет години, при това в определени дози – между 75 и 100 мг.

Британските специалисти твърдят, че не са открили някакви положителни ефекти от медикамента, ако той се приема по-малко от пет години.

Аспиринът от дълго време е изследван и е известен в борбата си с различни сърдечно–съдови заболявания, както и с антираковите си ефекти.

Стомашни Проблеми

Това проучване дава първото доказателство, че този медикамент може да послужи като щит и срещу тези видове онкологични заболявания. Изследването е публикувано в журнала „Annals of Oncology”, а автори са специалисти от университета „Куин Мери“, който се намира в Лондон.

Най-честите симптоми на болестта са болка и неприятна тежест в стомаха, липса на апетит, подуване, кръв в изпражненията и др. Чест симптом при рак на стомаха е и диарията.

Лекарите твърдят, че това заболяване се среща два пъти по-често при господата, отколкото при дамите. Друго, което е известно за болестта е, че тя се развива най-вече след 40-годишна възраст.

Смята се, че има доста рискови фактори, като най-често за причина се обсъждат честия прием на алкохолни напитки, цигарите, многото подправки в ястията, наследственост, инфекция с Helicobacter pylori и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest