Аспирин всеки ден срещу рак на простата

Аспирин

Приемането на аспирин всеки ден в продължение на поне пет години ще намали опасността от рак на простатата, както и други онкологични заболявания с 38 на сто. Според американско изследване това се отнася дори за приемане на медикамента в малки дози, например по 80 грама за денонощие.

Изследването е направено от учени от Медицинския колеж в Университета Вандербилт, който се намира в Нашвил, Тенеси. За да достигнат до тези резултати, учените са изследвали 6300 мъже.

Господата са били разделени на две групи, като на мъжете в едната група е даван аспирин ежедневно, а на другите - не. Проучването е продължило четири години.

Резултатите показват, че при господата, които са пиели аспирин (както и нестероидни противовъзпалителни медикаменти), опасността от рак на простатата е с 13 на сто по-малка, отколкото при мъжете, които не са употребявали лекарството.

Освен това господата, на които е даван редовно аспирин, имат 17 % по-малка вероятност да развият друг вид онкологично заболяване, отколкото мъжете, които са били в другата група. Всъщност аспиринът и неговата ефективност при рак на простатата са предмет на изследване и на друго проучване.

То е извършено в Университета Дюк, а резултатите са почти еднакви. Учените смятат, че вероятната причина аспиринът и други противовъзпалителни препарати да имат подобно действие е, че понижават нивата на простатния специфичен антиген (ПСА). Специалистите обясняват, че именно завишените нива на антигена увеличават и опасността от рака на простатата.

Друго проучване пък показва, че ако човек, който е на възраст между 50 и 65 години, приема всеки ден аспирин десет години, ще намали не само риска от рак, но и опасността от сърдечно-съдови заболявания.

Специалистите, които са правели проучването, подчертават, че опасността спада със седем на сто за дамите и 9 на сто при господата. Според данни ежедневното пиене на аспирин в продължение на 20 години ще намали общия коефициент на смъртността с 4 на сто. Смята се още, че аспиринът може да бъде ефикасен и при рак на белите дробове, дебелото черво, млечната жлеза и др.

Виж повече

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари