Д-р Гайдурков: Откажете млякото, за да сте здрави

Отказване на Млякото

С понижаването на температурите опасността от настинка и грип се увеличава. Според нутрициолога д-р Георги Гайдурков обаче човек може да запази здравето си непокътнато и през студените зимни месеци, само като обръща внимание какво слага в чинията си.

По думите на специалиста млечните продукти не влияят добре на човешкия организъм. Д-р Гайдурков е повече от убеден, че млякото е враг на имунитета.

Млякото натоварва сливици, лимфни възли, коремни органи и т.н. Ако се откажем от животинските продукти и преминем на растителна храна като плодове, зеленчуци, семена, орехи, бадеми, лешници, слънчоглед, кашу и други организмът ще изхвърли всички отпадъци.

През бъбреци, черва и кожа той евакуира тези отпадни продукти, в които вторично виреят микроби, обяснява нутрициологът пред Монитор.

По думите на д-р Гайдурков млякото и млечните продукти са на първо място по образуване на слуз, в която живеят микроби. Ето защо, когато консумираме мляко, ставаме и по-уязвими към простудни заболявания и вируси.

Специалистът уточни, че когато при един човек често се наблюдават такива състояния, той трябва да ограничи консумацията на кравето мляко, понеже то съдържа алергизиращ белтък ­казеин.

Орехи

Оказва се също така, че тестените изделия от бяло брашно също имат вина. Млечните и тестени продукти са причинителите на излишна слуз, която се отделя през лигавицата и е хранителна среда за микроби. Заради това вторично се образуват катари на горните дихателни пътища и други здравословни проблеми.

Микробите не са чак такива страшилища. Ако ние имаме здрава вътрешна среда и няма излишна слуз в нашия организъм, тогава не се стига до развиване на болестотворни микроби. Препоръчително е да приемаме пресни плодове и зеленчуци, а също и изцедени сокове. Трябва да присъстват повече зеленина в менюто ни, заяви лекарят.

Доктор Гайдурков не пропусна да коментира и нашумялото в последно време смути. Той обясни, че смутито, което се състои от пасирани зеленчуци, всъщност е по-добър вариант от прясно изцедения сок, тъй като в него има и целулозна част.

Специалистът уточни още, че смутито е полезно, тъй като заради консистенцията му много по-лесно усвояваме всички нужни на организма ценни вещества.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
бббббб
бббббб
07.05.2015 23:06
затова преди хората са живеели до 90 -100 години от непрекъсната употреба на кисело и прясно мляко

не заблуждавайте хората
смешници
11
1
****
****
16.10.2014 09:24
Доколкото съм разбрал има съвсем различни правила кой да е здрав и кой не. И избраните за здрави и силни се подиграват на всичките тези бълвочи от заблуди.

Куршум за смутито, д-ре! Да не бъдем пядерастници!
6
2
ВЪРБАН
ВЪРБАН
15.04.2015 23:34
д-р Гайдурков след като казвате колко е вредно млякото уточнете кое натуралното или това в магазините пастиризираното защото много станахте диетолозите няма ТВ без предаванияна за такива като вас всеки лъже и маже и си взима ефирно време за да сее поредната глупост, кажете ми за зеленчуците колко са полезни след като земята ни е толкова отровена от многото химия създадена от вас всезнайковците че корените на почти всички зеленчуци са почти на повърхноста и консумират първо от химията от горе само и пълни нитрати но тях ги криете кажете една проверка в която се казва истината че са негодни за консумация и винаги всичко е в нормите това са стари комунистически номера също беше с аварията в чернобил атомната централа няма проблем за БГ а сега си берем пло довете засрамате се и се скрийте и не лъжете мога да ви докажа колко сте гадни и печелите пари на гърба на нещастието на хората
5
0