ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Подсладителите повишават кръвната захар

Подсладителите повишават кръвната захар

МаринаМарина
Джедай
46818
Подсладители
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Въвеждането в употреба на изкуствените подсладители се смяташе за добър заместител на кристалната захар, особено за болните от диабет. Оказва се обаче, че тези наподобяващи захар добавки съдържат химикали, които променят метаболизма на човешкия организъм. А това от своя страна индуцира повишаването на кръвната захар.

Изследователите смятат, че тези артефициални захари се свързват с определени бактерии в организма на приемателя, въздействайки върху неговата обмяна на вещества.

Съавторът на проучването Д-р Еран Еливан допълва, че тяхното проучване и резултати не означават, че похапването на захар е по-здравословно от използването на захарин например.

В едното от техните изследвания взели участие мишки. Едните консумирали вода с подсладители от различен тип – захарин, аспартам и други, като се оказало, че след края на изследването нивата им на кръвна захар били повишени. А в контролната група, която е пиела само чиста вода или такава с обикновена захар, не са се наблюдавали промени в нивата на глюкоза.

Анализирайки данните, се оказало още, че изкуствените подсладители повлияли и метаболизма в организма на мишките, променяйки функциите на бактериите в техните черва. А когато им дали антибиотични препарати, за да потиснат бактерионосителството, нивата на кръвна захар се нормализирали.

Кръвна захар

Последвало изследване и при хората. Оказало се, че бактериите в червата на хора, консумирали подсладители, са различни от видовете, намиращи се в интестиналния тракт на група приемаща чиста захар.

От проведените изследвания се установило, че видовете бактерии, обитаващи червата на хората, са различни за всеки отделен индивид. И това провокирало мисълта на изследователите да предположат, че наличието им е определящ фактор. Въпросът е кои от хората биха реагирали зле на изкуствените подсладители.

Учените имат и предположение, че бактериалните видове в червата имат отношение към повишаване нивата на кръвна захар. Те смятат, че консумацията на подсладители довежда до появата на повече бактериални видове, които извличат повече мазнини от храната и причинява затлъстяване и забавен метаболизъм.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest