ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Капки за очи с наночастици ни пазят от сухо око

Капки за очи с наночастици ни пазят от сухо око

Капки за очи

Последно изследване дава надежда за хората със синдрома сухо око. Учените се надяват в съвсем скоро време да са налице капки за очи, съдържащи наночастици, които подобряват симптомите на сухо око. Този нов вид лекарствен препарат ще се прилага само веднъж дневно.

Сухо око е състояние, предизвикано от промени на количеството или качеството на сълзите, което води до сухота и дразнене. Очният дискомфорт е едно от най-честите оплаквания на пациентите, ползващи компютър, работещи в офиси или в запрашена среда.

Оплакванията варират от сухота, сърбеж, парене, чувство за чуждо тяло, глождене до замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, общ дискомфорт. Обикновено се среща при хора над 50 годишна възраст.

Сега екип изследователи от Университета на Ватерло, Канада са разработили решение за справяне с проблемите на сухо око. Съдържащите се наночастици в разработените от тях капки за очи ще бъдат с много по-продължително действие.

Специалните наносъединения имат способността да се закрепват за повърхността на окото и по този начин удължават времето на действие на препарата. Те са на водна основа и прикрепването на наночастиците върху очната ябълка не предизвиква дразнене.

очи

Водещият автор на изследването Санди Луи, докторант във Факултета по инженерство във Ватерло, допълва, че са направили възможно прикрепянето на наночастиците към очната ябълка. Благодарение на това действието на капките е значително по-трайно, за разлика от използваните до момента. Сега всеки нуждаещ се трябва да слага няколко пъти дневно овлажняващи капки.

Ученият смята, че с иновативните капки ще се намали и рискът от възможна токсичност поради прекомерната употреба на капки за очи.

Изследователите се надяват до 5 години продуктът да е на аптечния пазар, мятайки, че ще подобрят живота на хората, ще намалят симптомите на синдрома на сухото око и без да предизвикват дразнене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати