Нов лек срещу вируса на Ебола

Ебола

Заболяването ебола се причинява от вирус, наречен еболавирус. Той се пренася както от хората, така и от бозайниците, а заразяването става чрез контакт с кръв или течности от болния човек или животно.

Ново изследване обаче предполага тютюневите растения като средство за справяне с вируса на ебола.

В света на медицината тютюнът и неговите отражения върху здравето се свързват с причиняването на злокачествени заболявания, емфизем и сърдечни болести.

За възможността тютюневите растения да са от полза за здравословното състояние на човека е имало и предишни проучвания, които до момента не са били достатъчно изчерпателни и надеждни. Но сега ситуацията може да се промени чрез създаването на лекарствен препарат за лечението на ебола. До момента вирусът е взел над 4000 жертви.

Фармацевтична компания в Оуенсбъроу, град в Кентъки, САЩ е една от първите такива, започнали разработването на Zmapp серум, получен от преработката на тютюневи растения.

Тютюн

Те могат да продуцират антитела за много по-кратко време, което не коства много финансови разходи, твърдят специалисти.

Процесът на производството на този жизненоважен серум се осъществява чрез клониране на ген и вкарването му във вируса. След това този заразен ген се инжектира в тютюневото растение, където той се размножава в листата.

Преимуществото според експертите е, че всяко тютюневото растение може да произвежда достатъчно много антитела за десетки дози лекарствени препарати. Растенията също така лесно се отглеждат в контролирана среда (например в оранжерии), което допълнително улеснява постигането на крайната цел.

От 2007 г. насам компанията използва роднина на тютюна, наречена Никотиана бентамиана. С нейна помощ се стига до разработването на ваксини за холера, както и до тези, които са с цел превенция на рак на маточната шийка.

През август фармацевтична компания в Оуенсбъроу обявява, че е получила 14.7 милиона долара финансиране, за да произведе гел от натрошени тютюневи листа, която да предотвратява предаването на ХИВ инфекцията.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати