ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Йога при гръбначни изкривявания

Йога при гръбначни изкривявания

МаринаМарина
Джедай
46818
Йога
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Упражненията на йога, и то само на една поза за по 90 секунди три пъти седмично подобрява сколиозата, сочат резултатите от ново проучване.

Сколиозата е състояние, при което се наблюдава изкривяване на гръбначния стълб встрани. По често засяга момичетата. Често се стига до усукване на гръбначни стълб, а оттам и до промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.

Изследването е проведено от учени на Колумбийския университет в Ню Йорк. Те установили, че йогата би била много полезна при хора със странично изкривяване на гръбначни стълб.

В своето проучване специалистите използвали само едно упражнение по йога – странична дъска, което приложили върху 25 доброволци на възраст между 14 и 85 години. Участниците били с идиопатична (ученическа) сколиоза - тя се среща най-често в сравнение с останалите видове, като се появява към 10-15 годишна възраст.

Етиологично причините за болестта не са напълно изяснени. Приема се, че съществува дисбаланс в мускулатурата на двете гръдни половини.

Преди началото на тестовете участниците са преминали през един първоначален преглед, включващ рентгенова снимка на засегнатата от изкривяването област и консултация с рентгенолог. След това им е било показано как да изпълняват упражнението правилно, така че то да повлияе положително върху заболяването им.

Гръбначни изкривявания

През първата седмица те трябвало да правят страничната дъска за по 15 – 20 секунди всеки ден. А след това малко по малко да го правят колкото могат по-продължително, отново веднъж на ден.

Според учените това упражнение е най-подходящо за този тип изкривяване на гръбначния стълб, защото сколиозата е асиметрично състояние. Така участниците трябвало да извършват упражнението на слабата страна, за да се подпомогне лечението.

Оказало се след края на проучването, че тези йога упражнения са подобрили състоянието при 32 % от всички участници. Те са провеждали йога средно за по 1.5 минути дневно, 6.1 ден в седмицата за 6.8 месеца. А при тези, правили йога за по 3 дни седмично, е имало подобрение в 40.9 % от случаите, при юношите – 49.6 %, а при възрастните - средно 38.4 %.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Цвет
Цвет
12.06.2015 20:53
При левоконверсна сколиоза на коя страна трябва да бъде новеждането
2
0
****
****
22.10.2014 21:02
Обеснете, се пак, защо се седи задължително по половин ден в децките години? Заради поза седеж?
0
0