Кафето полезно срещу рак на матката

Кафе

Много се спори относно ползата и вредата на кафето. Но към списъка с ползите учените прибавиха още една - че черната напитка намалява риска от рак на матката.

На този извод са се натъкнали шведски учени, чието проучване обхванало 60 634 дами, съобщава Ройтерс. В хода на изследването само 1% от тях са се разболели от рак на матката.

Ракът на матката (рак на ендометриума) е осмата водеща причина за смъртността при жените. Засяга най-вече жените в менопауза. Това правило обаче има и своите изключения.

Кафе пауза

Изчислено е, че 25% от всички случаи се наблюдават при жени на възраст под 50 години. Най-висок е процентът на болните от рак жени в Източна Европа и Съединените щати.

Да се върнем отново на изследването... Тези от участничките в него, които пиели по 2 или повече чашки кафе на ден, били значително по-малко застрашени, като всяка допълнителна чаша понижава риска с около 10%, твърдят учените.

Кофеиновата напитка е особено ползотворна срещу рака на матката при жените с наднормени килограми.

Според шведските велики умове кафето влияе на факторите, които играят роля при развитието на рака на матката - мастните клетки, кръвната захар и естрогена.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати