Липсата на хормони води до рак на дебелото черво?

Черва

Дебелото черво при човека се намира в края на храносмилателната система и е дълго средно 1.5 до 2 метра. Най-вътрешната му част е покрита с лигавица, от където обикновено започват развитието си туморните клекти.

Дебелочревният рак нараства бавно. Счита се, че за неговата клинична изява са необходими поне 5 години, като за съжаление при около 5% от болните е налице безсимптомно протичане. Нерядко клиничните симптоми на болестта се откриват доста късно. Клиничната картина на това злокачетсвено заболяване зависи от локализацията на рака в дебелото черво и степента му на разпространение.

Едно ново проучване предполага, че причина за развитието на рака на дебелото черво може да е невъзможността на клетките, които го изграждат, да синтезират определени и жизненоважни хормони.

Изследването се е провело с участието на 281 пациенти със злокачествено заболяване на дебелото черво под ръководството на екип изследователи на Университета във Филаделфия, Пенсилвания.

Рак на дебелото черво

Били взети тъканни проби от всички доброволци – от злокачествени и незлокачествени места. Те открили, че производството на един хормон guanylin е намалял на пловина с до 1000 пъти в 85 % от случаите при хора с рак на дебелото черво. А неговата роля е от изключителна важност, защото взема участие в деленето на клетките.

И така при липсата му възпроизвеждането на клетките е блокирано, стигайки се до появата на злокачествено изродени такива.

Резултатите на екипа посочили, че пациентите над 50 годишна възраст са по-рискови, защото в техния организъм се произвежда по-малко количество от хормона guanylin.

Ако това откритие бъде доказано с още тестове, учените смятат, че прилагане на хормоно-заместителна терапия може да има успех. Като преди това те ще се стремят да открият как точно хормонът guanylin е свързан с развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво и дали лечението с хормони би повлияло положително върху чревната лигавица.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати