Газираното ни състарява като цигарите

Газирани Напитки

Ако сте любители на газираните напитки, може би е време да ги ограничите. Учените отдавна правят изследвания и предупреждават да се намали консумацията на газирано. Преди всичко в тези напитки се съдържа прекалено много захар и това вреди на организма.

Ново изследване показва, че захарта, която се съдържа в тях и тютюнопушенето еднакво ускоряват остаряването на организма, пише на страниците си вестник „Дейли мейл“.

Проучването е направено от специалисти от университета в Калифорния. Учените са изследвали 5000 ДНК проби преди да достигнат до това заключение.

Изследователите посочват, че редовната употреба на газирани напитки прави окончанията на хромозомите (теломерите) по-къси. Това пък от своя страна е знак за влошаване на здравословното състояние на човек и води до преждевременна смърт.

Учените твърдят, че за изследването са използвали само обикновени газирани напитки и диетичните нямат същия ефект върху организма. Въпреки това специалистите не препоръчват ежедневна консумация и на диетични подсладени напитки.

Според минали проучвания и двата вида напитки могат да увредят зъбите. Известно е, че газираните напитки насърчават развитието на кариеси, а според американски учени тези безалкохолни напитки увеличават и опасността от затлъстяване почти два пъти.

Бръчки

Резултатите от проучването на специалистите от университета в Калифорния показват, че при хората, които пият по половин литър газирани напитки дневно, се наблюдават промени, които са типични за хора с 4.6 години по-възрастни. Автор на цялото изследване е Елиса Епел.

В резултати от други проучвания се посочва още, че ежедневната консумация на безалкохолни напитки може да е причина и за образуването на камъни в бъбреците.

От Американската асоциация за сърдечни заболявания твърдят, че жените са по-уязвими от господата що се отнася до ефектите, които газираните напитки причиняват.

Жените, които всеки ден пият газирано, по-лесно натрупват килца в областта на талията и имат доста по-високи нива на триглицеридите, по-висока кръвна захар и по-ниско ниво на т.нар. лош холестерол.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари