ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Миопията при децата се предава по наследство?

Миопията при децата се предава по наследство?

Очен Преглед

Миопия или късогледство е заболяване на зрителния апарат, за което е характерно да не може да се виждат ясно предмети и обекти, които са разположени далеч от окото. За причините за заболяването съществуват няколко хипотези – едната от основните е, че това заболяване се предава по наследство.

Има голяма вероятност детето ви да има късогледство, ако и вие страдате от заболяването, но това не може да се определи преди да се появят първите симптоми. В тази връзка, ако вие страдате от миопия, няма никакъв начин да сте сигурни, че няма да предадете състоянието си на децата ви.

Специалистите твърдят, че в този случай не могат да се вземат никакви превантивни мерки, които да гарантират, че детето няма да се разболее. Просто трябва да изчакате и да видите дали детето ви ще има признаци на заболяването.

Първите признаци на късогледството се появяват най-често преди детето да навърши десет години. Можете да разберете дали страда от миопия, като се поинтересувате вижда ли добре надалече – успява ли да проследи всичко на дъската в училище, може ли да вижда субтитрите на филмите и пр.

Друг симптом, който може да говори за заболяването, е главоболието, както и присвиване на очите, когато се поглежда в далечина. Това състояние специалистите наричат училищна миопия.

За нея най-характерно е това, че първоначално късогледството се увеличава с бързи темпове, но постепенно се стабилизира и се забавя. Това забавяне се наблюдава между 18 и 25–годишна възраст.

Преглед на Очите

Миопия се разделя на три степени – слаба, средна и силна. Слабата или още наричана лека, е от 0 до -3 диоптъра, а средната или още умерена – между -3 и -6 диоптъра.

Тези два вида късогледство са познати и като просто късогледство – обикновено в този случай лекарите препоръчват носене на очила или на контактни лещи. Високата или силна миопия е известна още под името патологична миопия. При това състояние диоптърът е над -6.

При патологичната миопия съществува сериозен риск да възникне и макулна дегенерация, глаукома или отделяне на ретината. Много голяма част от хората, които страдат от заболяването, нямат никакъв проблем да фокусират близки предмети – много от тях виждат идеално на близко разстояние и това не се променя дори с напредване на възрастта.

Лечението на късогледството зависи най-вече от това каква е степента на заболяването в конкретния случай. Обикновено късогледството се лекува с носене на очила или т.нар. оптично лечение. Може да се предприеме медикаментозно или оперативно лечение.

Оптичната корекция има за цел да намали пречупващата сила на окото – при някои случаи очилата се носят само в определени ситуации (гледане на телевизия, шофиране и др.). В други е необходимо очилата да се носят постоянно.

За да се тонизира цилиарния мускул (намира се в окото) и за да се приспособи окото да фокусира предметите надалеч, се изписват и различни медикаменти. Ако се стигне до оперативна намеса, се коригира пречупването на окото с помощта на различни оперативни техники. Все повече се използва Excimer лазер.

За слаби миопии се използва най-често т.нар. рефрактивна хирургия на роговицата, а при високостепенна миопия се прилага рефрактивна хирургия на лещата.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати