Какво кара сърцето да се усмихва?

Сърдечно здраве
3 броя неопренови маски за многократна употреба-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
25.50 лв.
Виж ››

Сърцето на всеки жив организъм е движеща сила, която поддържа живота му. Той ежедневно бие средно около 100 000 пъти, с което изпомпва 2 000 литра кръв. И благодарение на този неголям орган на човешкото тяло, сърцето осигурява кръвоснабдяване на цялото тяло, на всички негови органи и тъкани.

И всяко нарушение в нормалното му функциониране може да доведе до кислороден глад заради невъзможността на този мускулест орган да изпомпва достатъчно количество кръв.

Налице са и разлики в неговото тегло при мъжете и жените. Така при дамите сърцето е средно 230 до 280 г, а при техните половинки - средно 280 – 340 г. И освен че сърцето при жените е по-малко, така и признаците при тях, че сърцето страда, са скрити.

Например, ако една жени получат сърдечен удар, първите симптоми по-често са гадене, раменни болки вместо типичните болки в областта на гърдите.

Специалистите съветват човек да се грижи за здравословното състояние на сърдечно–съдовата си система. Да не пуши, да поддържа артериалното си налягане в нормите, както и нивата на холестерола в кръвта.

Здравословно хранене

Също е много важно човек да се смее, допълват кардиолозите, смятайки, че тази емоция е лек за болното сърце. Смята се, че смехът подпомага сърцето да работи по-усърдно, повишавайки изпомпването на кръвта в тялото с до 20 %.

Проучване е установило, че когато хората гледат някакъв смешен филм, притокът на кръв се увеличава. Затова и смехът се смята за антидот на стреса, защото така стените на кръвоносните съдове се разширяват.

Интересен факт, който учените наблюдават, е че сутрешните часове на деня предразполагат към сърдечни атаки. Обясняват си го с повишените нива на хормона кортизол в ранните часове.

И когато това се случи, холестероловите плаки, които обичайно се отлагат по вътрешната страна на кръвоносните съдове, се отделят, запушвайки съда. Кардиолозите наричат това време – омагьосаният час. Специалистите допълват, че често това се случва в понеделник сутрин.

По тази причина трябва стресът да се снижи до минимум, допълват те. Да се спортува повече, да се храни човек здравословно, да прекарва повече време с близките хора.

И не на последно място, едно британско изследване препоръчва честите интимни отношения, отбелязвайки, че могат да намалят наполовина рисковете от сърдечни проблеми.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати