ezine.bg»Статии»Здраве»Болестта на Мона Лиза

Болестта на Мона Лиза

Мона Лиза
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Фамилната хиперхолестеролемия е болест, която е известна повече под наименованието болестта на Мона Лиза – за нея са характерни високи нива на LDL-холестерола или по-познатия като лош холестерол.

Според специалистите, болните от фамилна хиперхолестеролемия са 20 пъти по-застрашени да получат инфаркт или инсулт още преди да са навършили 55-годишна възраст.

Всъщност фамилната хиперхолестеролемия е наследствено генетично заболяване, заради което най-общо казано, организмът не може да преработва холестеролa, който произвежда. Високите нива на холестерола водят и до натрупване на липиди по кръвоносните съдове на болния и в последствие до сърдечно-съдови усложнения.

Един от симптомите, които може да покаже, че има отлагания на холестерол, са образувания с жълтеникав цвят – те се появяват на лицата на болните, лекарите ги наричат ксантелазми.

Тази болест е получила наименованието болестта на Мона Лиза, тъй като след изследвания на картината на прочутия Леонардо да Винчи, е установено, че моделът, който е нарисувал, е страдал от заболяването. Да Винчи е изобразил всички типични за това състояние белези.

Сърдечен Проблем

Оказва се, обаче, че белезите на заболяването не са видими в самото начало на развитието му, затова повечето хора дълго време не знаят, че са генетични носители на тази болест.

За да може заболяването да се лекува, то трябва да бъде диагностицирано рано. Според данни има 50 на сто вероятност болестта да бъде предадена по наследство. В световен мащаб заболелите от болестта на Мона Лиза са 35 милиона души, а 90 на сто от пациентите разбират, че са болни едва след като преживеят инфаркт.

В България има най-малко 14 хиляди души, които страдат от заболяването. Лечението започва най-често с промяна на начина на живот – спиране на цигарите и алкохола. Лекарите препоръчват повече плодове и зеленчуци на трапезата и най-важното – повече движение.

Заболяването се лекува медикаментозно – целта е да бъдат намалени нивата на LDL-холестерола. Специалистите подчертават още, че профилактичните прегледи са задължителни – това е единственият начин болният да разбере за проблема си и да започне да го лекува преди да се появят симптомите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати