Температурните колебания влияят на вестибуларния ни апарат

Главоболие

Резките температурни колебания, така типични за времето в последните месеци, могат да повлияят на вестибуларния ни апарат.

Така например изключително топлото време в комбинация най-вече с нервното напрежение стимулират увреждания на вестибуларния апарат. Най-честият симптом е световъртежът, както и прилошаването по време на движение в транспортно средство.

В комбинация са състояния като силно потене, нарушено равновесие, промяна на ритъма на дишането и пулса, колебания в артериалното налягане, гадене, повръщане, пребледняване или зачервяване на лицето и шията. Тези оплаквания могат да се появят изведнъж, без ясна причина, заедно или поотделно.

Вестибуларен апарат е условното наименование на вестибуларната система, която позволява на всяко човешко същество да пази равновесие, да се ориентираме пространството и изобщо - да се движи. Именно тя ни позволява да определим положението на тялото си в пространството със затворени очи, какво е положението на главата спрямо тялото и т.н.

Импулсите, които изпраща вестибуларният апарат, преминават през вътрешното ухо към центровете на продълговатия мозък. Оттам се предават към центровете в главния и гръбначния мозък.

Един от главните фактори, който възпрепятства чистото приемане на тези сигнали, е силното нервно напрежение. Така анализаторната част в мозъка се обърква и подава грешни команди на тялото.

Симптомите на световъртеж и гадене при това състояние пък се увеличават неимоверно при резки температурни промени. Колебанията на времето само засилват тези проблеми с вестибуларния апарат.

За да се избавим от този проблем, трябва да се лекува първопричината на състоянието, а не неговите последствия. Един от начините е синхронизацията на мозъчните центрове.

Мнозина възприемат виенето на свят като заболяване. Важно е да се осъзнае, че това е само симптом. То е признак, подобно на главоболие и висока температура. Най-често се проявява при горещини, пътуване, люлеене. Резултатът е нарушено кръвоснабдяване на мозъка. Ако в комбинация с виенето на свят се усеща и главоболие, най-вероятната причина е черепно-мозъчна травма.

Остро и осезаемо виене на свят в комбинация със състояния като изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, отпадналост и други могат да се появят както като следствие на определена причина, така и спонтанно. При подобни симптоми консултацията с лекар е задължителна.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Александър
Александър
04.01.2015 14:07
На мен ми се случват всички симптоми. И ми направиха хормонални изследвания за хотмон Т2 и разни подобни от жлеза в гърлото. Казаха ми че е долу горе добре и не бива да се притеснявам. Не се умирало от това. Сега по рядко ми се случват кризичките, но не бих казал че консултацията с лекари свърши работа. Намалих кафетата, цигарите, алкохола и ходих на масажи на врата и се поуправиха нещата, но реално не знам от какво е и до ден днешен.
5
2
Деси
Деси
09.07.2015 09:25
Възможно е да е от минало напрежение и аз в този случай си пия ДИМЕНХИДРИНАТ и веднага отшумява замайването,но пък ти се приспива,така че не бива да се взема през деня когато шофираме или работим.
2
2