ezine.bg»Статии»Здраве»Защо възрастта на бременната е от значение?

Защо възрастта на бременната е от значение?

МаринаМарина
Джедай
46818
Бременност
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

По-големи мутации в митохондриални ДНК варианти се наблюдават при деца, родени от по-възрастни майки, установи скорошно проучване.

Митохондриите представляват структури в клетките, които произвеждат енергия и носят ДНК информация. А мутациите им са опасни за здравето, защото засягат органи, изискащи много енергия като мозъка, сърцето, както и скелетните мускули.

Екип от учени откриват как по-възрастните майки могат да предават мутациите на гените си в поколенията. Изследователите обясняват, че това е опасно, зщото митохондриалните ДНК мутации причиняват повече от 200 болести и допринасят за развитието други такива като диабет, злокачетсвени заболявания, болест на Паркинсон и тази на Алцхаймер.

Също генните изменения могат да причинят и синдрома на Кърнс–Сеър, който причинява пълна загуба на физическите функции на сърцето, очите и мускулните движения.

Като общият фактор между тези болести е, че митохондриите се оказват не в състояние да изгорят докрай храната в организма и да генерират енергия.

За целта на своето проучване учените изследвани кръв и клетки от вътрешната страна на бузите на 39 здрави двойки, включващи майката и нейното дете. Бащата не е участвал, защото тези мутации се предават само от жената, допълват изследователите.

ДНК

Чрез специален метод се установило, че резултатите от взетите проби показали повече мутации именно при по-възрастните майки. А те в проучването били между 25 и 59 години. Изненадата дошла от анализа на детските проби. При тях се установило, че тези, родени от по-зрели жени, имали по-високи нива на мутации.

Важно е през бременността или преди нея да се осъществи генетична консултация, смятат специалистите. Ако жената страда от митохондриално заболяване, е от значение да се прецени рискът за развиващия се плод.

Не бива да се пропуска и опасността от един друг генетичен проблем - Синдрома на Даун, чиято изява също е в пряка корелация с възрастта на родителите, повече от тази на майката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#181362
На въпроса: ,,Защо все по-трудно можем да се излекуваме от грип и настинка и защо лекарствата намаляват ефекта си? " , ще Ви отговоря така: Мила Ани, в България има практика да се изписват антибиотици и други препарати от личните доктори при най-малката настинка и грип. ТЕзи прекомерни мерки( изписването на антибиотици) , които взимат докторите за здравето на хората е, за да не им се ,,мъкнат" пациентите през седмица-две, при евентуално усложнение на грипа и това води до страшни последици в бъдещето (резистентност към антибиотичните препарати и невъзможност за подлагане на лечение с тях, при необходимост). Не е необходимо да се използват антибиотици, когато сте настинали и сте повишили температурата си. На антибиотична терапия се подлагат хора, на които им е взет биологичен материал и е изпратен за изследване в дадена лаборатория и резултатът е такъв, че заболяването подлежи на лечение с антибиотици. И понеже българина е свикнал да му казват какво да прави и е като ,,кон с капаци", стриктно си спазва нарежданията на джипитата и купува антибиотици на поразия, за да излекува грип. Ето затова лекарствата губят ефекта си, Ани! :)
0
0
ani
ani
07.04.2015 04:00
CPAudyt se kakvo da izmislyt i kakvo da izsledvat 90 prosenta vsichko okolo nas e himiya zatova ima tolkova bolesti zashto naprimer vse po trudno mojem da izlekuvame edin grip lekarstvata sykash vzeha da deistvat vse po malko ili viobshte nymat efekt. Za riska na sindroma na daun naprimer ima risk za vsichki bebeta (France )tova e edin ogromen tormoz za bremenata jena izsledvaniyata straha tova e prosto edin film za da se pechelt (PARI) taka che bideshti maiki spokoino
1
0
Компетентна
Компетентна
17.02.2015 12:08
Моля ви публикувайте по-точни и по-коректни статии. Цитирайте конкретни източници на информация! Какво значи- "екип от учени", от кой научен институт са, кой ги финансира- частна организация или фондация, компания, държавата и пр. От кога работи по този ПРОЕКТ, колко жени са изследвани. Цитирайте имена и на реални учени и медицински лица. И още нещо: има действително такава тенденция и връзка между възрастта на бъдещата майка и предразположеност към малформации, деформации на плода, но обикновено това важи за възрастни жени, които ще стават майки за първи път, т.нар. "първескини".
10
1