ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да намалим симптомите на менопаузата?

Как да намалим симптомите на менопаузата?

МаринаМарина
Джедай
46818
Менопауза
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Статистиката посочва, че след като преминат периода на менопаузата, жените стават по-уязвими на заболявания като Алцхаймер, остеопороза, сърдечно–съдови заболявания, както и злокачествните такива.

В развитите страни менопаузата се появява между 50 и 52 навършени години, докато в по-слабо развитите такива – към края на 40 години или малко след това. Разбира се, генетична предразположеност или други условия могат да стимулират по-ранното изчерпване на хормоните, довеждайки до ранна менопауза.

Във Великобритания са били анализирани близо 3300 жени на възраст между 40 и 65 години. От тях 62 % заявили, че са преминали през хормонални промени в периода на менопаузата, оказали вредно влияние върху здравословното им състояние.

Спорт

Други 47 % потвърдили, че са се чувствали депресирани през този период, а 37 % са имали симптоми на тревожност. Анализите посочили още, че голяма част от всички жени, близо 70 %, са потвърдили, че не са получили нужната подкрепа от близки и приятели.

Международният ден на менопаузата (18 октомви) има за задача да предложи мерки на поведение преди началото на този стресов период за дамите, за да може да бъде предотвратена появата на редица заболявания в бъдеще. Според специалистите здравословно хранене, физическата активност и менталната активност са все стъпки, които повлияват благоприятно бъдещото здраве на жените.

Освен похапването на полезни храни, спортуването и прием на малки количества алкохол специалистите препоръчват и редица грижи, които могат да подобрят симптомите на горещи вълни, нервност и след периода на менопауза. Такива според тях са редовните прегледи на сърдечно-съдовата система, хормонални изследвания и скринингите за злокачествени заболявания.

Доклада посочва още, че някои лекарствени препарати за предотвратяване на сърдечно–съдови заболявания също могат да бъдат опасни за здравето на жените в постменопаузална възраст. Такива според доклада са аспирин, както и статините (лекарства за понижение на холестерол).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати