Котешката стъпка помага при косопад

Котешка Стъпка

Котешка стъпка е билка, позната у нас още като като черновръх, див босилек, но най-вече - билката на Левски. Дяконът я е използвал за лечение на редица болести и неразположения.

Днес, котешката стъпка е широко използвана в народната медицина. Смята се, че скоро продуктите от нея ще се прилагат като лекарство срещу рака.

Интересното наименование „котешка стъпка” идва идва от формата на цветчетата на растението. Те наподобяват котешки лапички.

Котешка стъпка може да се открие из цялата страна. Съсредоточена е в Стара планина, Средна гора и Родопите. Билката на Левски има изразен успокояващ ефект. Освен това стимулира силно регенеративните процеси на човешкия и животинския организъм.

Приемът ѝ улеснява артериалната проходимост и нормализира кръвното налягане. Отразява се благоприятно на кръвоносната система и усилва съпротивителните сили. С котешка стъпка се лекуват всякакви гинекологични заболявания като мастопатия и миома. Тя помага при камъни в бъбреците, цистит, гастрит и Паркинсон.

Косопад

Освен всичко друго, котешката стъпка се прилага при кожни заболявания като себорея, пърхот и други, свързани с преждевременната загуба на коса. Прилага се още при брадавици, екзема, кокоши трън, мазоли, повърхностни рани и други.

За лечение на всичко изброено, котешката стъпка се прилага на първо място вътрешно. За целта 1 с.л. от изсушената билка да се запарва в 400 мл вода за 10 минути. Полученото се приема 3-4 пъти в един ден, преди всяко хранене.

Освен запарка, от котешката стъпка се приготвят и лапи. С тях се лекуват повърхностни кожни проблеми.

Спиртен извлек от котешка стъпка се получава от пресни стръкове с листа и цветове от билката в буркан или бутилка, залети със спирт. Разтворът се държи на тъмно и прохладно място поне месец.

Полученото се използва за лечение на кожни заболявания. При настинка и грип се прилага по една чаена лъжичка от спиртния разтвор, разтворена в чаша вода. Приема се 3-4 пъти на ден.

Всеки продукт от котешка стъпка се приема продължително време, но с почивки от 1-2 седмици. Прилага се както за лечение, така и за профилактика.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати