Виаграта е полезна за сърцето

Виагра

Основната съставка на виаграта е Фосфодиестераза-5 инхибитор или позната още с абревиатурата PDE5i, която повлиява еректилната дисфункция при мъжете. Оказва се обаче, че този инхибитор повлиява благоприятно и редица сърдечни заболявания при човека.

Едно ново изследване посочва виаграта като безопасен лекарствен продукт, подходящ за лечение на болести на сърцето. Учените смятат, че, ако той се приема ежедневно и за по-дълъг период от време, виаграта ще повлияе сърдечните болести, без да има странични ефекти.

Учени от Университета Сапиенца в Рим извършили мета анализ на рандомизирани клинични проучвания, от които избрали 24 подходящи изпитвания. В тях общият брой на участниците възлизал на 1622 пациента, които били от смесени популации и лекувани с PDE5i или плацебо.

Анализът показва, че PDE5i предотвратява увеличаване на размера на сърцето и промяната на формата му при пациенти, страдащи от левокамерна хипертрофия. Това е състояние, което причинява удебеляване на мускулите в лявата камера. Инхибиторът също подобрява функциониране на сърцето при голяма част от пациентите със сърдечни заболявания, без да оказва отрицателен ефект върху артериалното му налягане.

Сърдечни болести

Водещият автор на изследването Адрея Исидори казва, че тя и нейния екип са успели да открият, че основната съставка на Виагра може да се използва като ефективен и безопасен метод за лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Ще са необходими обаче допълнителни клинични проучвания, които да затвърдят получените резултати.

Специалистите заключават, че инхибиторът PDE5i може без притеснения да се изписва на хора, които страдат от удебеляване на сърдечния мускул, както и тези, намиращи се в ранен стадий на сърдечна недостатъчност.

Тъй като повечето от изследванията, включени в мета-анализа са на мъже, учените предполагат, че следващата стъпка ще бъде да се разбере дали ефектът би бил такъв и при жените, страдащи от болести на сърцето.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати