Слънчеви лъчи срещу затлъстяване и диабет тип 2

Затлъстяване

Слънцето и ултравиолетовите лъчи, които излъчва, произвеждат вещество, което забавя развитието на затлъстяването и диабет тип 2. Това доказаха наскоро учени от университетите в Единбург и Саутхемптън.

Проведени са изследвания, при които прехранени мишки са излагани на умерени нива ултравиолетови лъчи. Резултатите показват, че така те по-бавно възвръщат теглото си. Освен това прехранените мишки, излагани на тези лъчи, демонстрирали и по-малко признаци на диабет тип 2 - резистентност към инсулин и анормални нива на глюкоза.

Тъй като опитите са правени само върху животни, учените не могат да бъдат сигурни, че подобна терапия с ултравиолетова светлина би дала същите резултати и при хората. Въпреки това този начин е вид лечение, свързано с азотния оксид. Той се освобождава през кожата след излагане на слънчева светлина.

Вещество играе основна роля за начина, по който всеки организъм преработва храната и захарта. Колкото по-високи са неговите нива, толкова по-лесно се предотвратяват вредните състояния на метаболизма като диабет.

Зрение

Преди години бе установена и още една полза от слънчевите лъчи. Група учени доказаха, че хората и най-вече децата и младите, които стоят на свеж въздух навън и се радват на слънчевите лъчи, са със занижен риск от развитие на късогледство.

Проведен е опит, в който участие са взели 1344 души. Резултатите ясно показват връзката и въздействието на ултравиолетовите лъчи върху конюнктивата. От тях става ясно, че колкото по-продължително е излагането на очите на слънце, толкова и по-голяма е степента на увреждане на очните тъкани. В същото време обаче намалява и рискът от развитие на късогледство.

Този опит поражда много хипотези. От една страна, се предполага, че попадането на ултравиолетовите лъчи в предната част на окото влияе положително на очното дъно. От друга страна, пък се изказва хипотезата, че попадането върху ретината стимулира синтеза на допамин. Това предотвратява деформацията на очната ябълка, каквато се наблюдава при късогледство.

Не може да се пренебрегне и фактът, че при прекомерно слънчево излагане рискът от меланома и птеригиум е сериозен. Поради това учените съветват да не пазим изрично очите си от слънцето, но излаганията на ултравиолетови лъчи трябва да са краткосрочни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати