Хроничната умора говори за мозъчни проблеми

Умора

Хроничната умора може да бъде симптом на някакви мозъчни проблеми, показват резултати от проведено скорошно проучване. Изследването е публикувано в медицинското списание Radiology и е проведено посредством няколко техники за сканиране на мозъка.

За хроничната умора или още миалгичния енцефаломиелит (миалгия – мускулна болка, енцефаломиелит – възпаление на главен или гръбначен мозък) е характерна необяснима и много продължителна умора. В някои случаи това състояние може да остане в продължение на години.

Други симптоми на това заболяване са главоболие, повишено кръвно, понякога проблеми със стомаха и подути лимфни възли. Този синдром се смята за неврологично разстройство, което най-често се започва внезапно, а според различни източници засегнатите хора в САЩ са над един милион души.

За новото проучване учените са използвали ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и са изследвали 15 човека, които са страдали от миалгичен енцефаломиелит. В проучването са включени и други 14 души, на същата възраст, които са били в добро здраве.

Учените обясняват, че за целта на изследването са използвани три техники на ЯМР – едната е за наблюдаване на бялото вещество, което е съставено от нервни влакна, пренасящи сигналите между невроните. Другата техника е била за измерването на мозъчното кръвообращение, а третата за обемен анализ на дяловете в мозъка.

Хронична умора

Резултатите от проучването показват, че онези, които имат синдром на хроничната умора, имат и по-нисък обем на бялото вещество. Учените обясняват още, че тези хора имат неправилна дифузия на водните молекули в част от бялото вещество, което се намира в дясното мозъчно полукълбо.

Учените са открили още, че хората, които имат този синдром, имат разлики в две части на мозъка, свързващи предния дял и темпоралния лоб. Доктор Майкъл Зейнех, който е асистент по радиология и медицинския факултет в Станфорд, твърди, че колкото тези две части са по-големи от обичайното, толкова са по-тежки и симптомите.

Въпреки, че са изследвани едва 15 души, техниките, които специалистите са използвали, са обещаващи и ще могат да послужат като инструмент за диагностициране на хора с това заболяване. Учените смятат, че благодарение на това изследване 80 на сто от случаите на заболяването ще могат да бъдат разкрити.

Освен да помогне в диагностициране на състоянието, ядрено-магнитният резонанс може да покаже по какъв начин този синдром всъщност засяга централната нервна система. Специалистите все повече поддържат хипотезата, че причинител на този синдром може да е вирус.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати