ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Хроничната умора говори за мозъчни проблеми

Хроничната умора говори за мозъчни проблеми

Умора

Хроничната умора може да бъде симптом на някакви мозъчни проблеми, показват резултати от проведено скорошно проучване. Изследването е публикувано в медицинското списание Radiology и е проведено посредством няколко техники за сканиране на мозъка.

За хроничната умора или още миалгичния енцефаломиелит (миалгия – мускулна болка, енцефаломиелит – възпаление на главен или гръбначен мозък) е характерна необяснима и много продължителна умора. В някои случаи това състояние може да остане в продължение на години.

Други симптоми на това заболяване са главоболие, повишено кръвно, понякога проблеми със стомаха и подути лимфни възли. Този синдром се смята за неврологично разстройство, което най-често се започва внезапно, а според различни източници засегнатите хора в САЩ са над един милион души.

За новото проучване учените са използвали ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и са изследвали 15 човека, които са страдали от миалгичен енцефаломиелит. В проучването са включени и други 14 души, на същата възраст, които са били в добро здраве.

Учените обясняват, че за целта на изследването са използвани три техники на ЯМР – едната е за наблюдаване на бялото вещество, което е съставено от нервни влакна, пренасящи сигналите между невроните. Другата техника е била за измерването на мозъчното кръвообращение, а третата за обемен анализ на дяловете в мозъка.

Хронична умора

Резултатите от проучването показват, че онези, които имат синдром на хроничната умора, имат и по-нисък обем на бялото вещество. Учените обясняват още, че тези хора имат неправилна дифузия на водните молекули в част от бялото вещество, което се намира в дясното мозъчно полукълбо.

Учените са открили още, че хората, които имат този синдром, имат разлики в две части на мозъка, свързващи предния дял и темпоралния лоб. Доктор Майкъл Зейнех, който е асистент по радиология и медицинския факултет в Станфорд, твърди, че колкото тези две части са по-големи от обичайното, толкова са по-тежки и симптомите.

Въпреки, че са изследвани едва 15 души, техниките, които специалистите са използвали, са обещаващи и ще могат да послужат като инструмент за диагностициране на хора с това заболяване. Учените смятат, че благодарение на това изследване 80 на сто от случаите на заболяването ще могат да бъдат разкрити.

Освен да помогне в диагностициране на състоянието, ядрено-магнитният резонанс може да покаже по какъв начин този синдром всъщност засяга централната нервна система. Специалистите все повече поддържат хипотезата, че причинител на този синдром може да е вирус.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати