Всички причини за сърбеж на скалпа

Сърбеж на скалпа
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Сърбежът на скалпа е сравнително често срещан проблем. Причините, които специалистите изтъкват, са сухата кожата главата, инфекции, възпаления или някакъв психологически фактор.

И понеже причините са различни е важно да се постави правилна диагноза, за да може лечението да бъде ефективно и навременно.

Ако сухотата на кожата е причина, обикновено дразненето се засилва през зимните месеци или след често измиване на косата с шампоан. Препоръчва се в такива случаи да се внимава с какво се мие скалпът, да се използват овлажняващи продукти, масла за коса и други.

Не пропускайте и възможността да са налице въшки и гниди. Помолете някой да ви огледа добре, за да не изпаднете в сконфузна ситуация.

Пърхотът също е причина за сърбящ скалп. Той обичайно се появява след пубертета, при което върху мазна коса се поселват малки гъбички, наречени Malassezia globosa. Опасностите идват от това, че може да се развие себореен дерматит. Лечението е измиване на скалпа с продукти, съдържащи кетоконазол, цинков пиритон или селен сулфид.

Скалп

Трихофитийната инфекция на скалпа е също с гъбичен произход, която причинява появата на дебели кръгли лезии, сърбеж и чупливи косми на главата. Терапията тук трябва да включва противогъбични лекарства.

Към бактериалните инфекции на скалпа спадат инфектирането ми в резултат от сърбеж или възпаление на космения фоликул на главата. Тук също ще са от полза прилагането на антибиотици, приети през устата, или такива с локално приложение.

Варицела зостер е вирус, който причинява варицела. В резултат на него се появяват мехури по повърхността на скалпа, които сърбят много неприятно.

Контактния дерматит, псориазис на скалпа и лихен планус са все възпалителни изменения, причиняващи сърбеж по скалпа. Така например дерматитът е налице, когато има алергична реакция на кожата към някои химикали (от шампоани, бои за коса и други). А лихен планус причинява и загуба на коса в засегнатата област, която се лекува със стероиди.

И в никаъв случай не бива да пропуснем като причинители стреса и тревожноста. Нужна във всички случаи е консултация с дерматолог, а при необходимост и друг специалист, за да може човек бързо и ефективно да се справи с проблема.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати